Sport sangeros cu traditie

Prima vanatoare in tarcul privat de la Almasu Mare a fost in ianuarie 2005, cand cei 33 de vanatori care au raspuns invitatiei lui Ion Tiriac au impuscat 185 de mistreti. Cel mai prolific dintre vanatori s-a remarcat a fi fostul premier Adrian Nastase, pe atunci si presedintele Asociatiei Nationale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi. Nastase a ucis 24 de mistreti. Macelul cinegetic din 2005 a insemnat primul scandal media. In 14 ianuarie 2006, la Almasu Mare au fost decimati 201 mistreti. Oaspetii lui Tiriac au fost 28 de apropiati ai familiei, din Germania, Austria, Spania si Italia. Printre acestia, printul Dimitrie Sturdza.

Vanatoarea din 2006 a fost marcata si de un accident, unul dintre localnicii angajati ca si gonaci fiind ranit grav de un mistret, in cea de a doua zi de goana. Traditia destrabalarii vanatoresti a continuat pe domeniul din Almasu Mare cu partidele organizate in 13 si 14 ianuarie 2007. Tiriac si fiul sau, Ion Ion, si-au primit oaspetii, 30 de celebritati ale Europei, imbracati in sube de cioban. Printre invitati au fost prezenti Wolfgang Porsche, Klaus Mangold, fostul premier al Romaniei Petre Roman si printul Dimitrie Sturdza. Neoficial, din aprecierile gonacilor, au fost decimati peste 180 de mistreti. Oficial, insa, nu s-a dat nici un fel de declaratie.

In 2008, macelul mistretilor a fost programat pentru 12 si 13 ianuarie. Dupa acelasi tipar, la conacul din Balc au sosit in cel mai mare secret zeci de jeepuri ticsite cu granzii Europei. Stereotipic, oficial nu s-a declarat nimic, insa neoficial s-a confirmat participarea lui Wolfgang Porsche si a printului Dimitrie Sturdza, apropiat al familiei Tiriac si nelipsit de la toate partidele de vanatoare din Balc. Domeniul de la Almasu Mare, comuna Balc, este in administrarea Directiei Silvice Oradea, care l-a concesionat in 2005 lui Ion Tiriac pentru o perioada de zece ani. Fostul tenisman a investit in fostul conac de vanatoare din Bihor al familiei Ceausescu peste un milion de euro. Domeniul are 11.528 de hectare de teren deluros, impadurit, dintre care 1.580 de hectare il ocupa tarcul de vanatoare. Este protejat cu gard electrificat, iar paza este extrem de stricta. Tiriac plateste anual o chirie de un miliard de lei vechi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *