thumb300_21fcd93bfeeaf2d1f37d25a581f568cc.jpg
Din compozitia inghetatei Squash rezulta ca aceasta are o densitate energetica mare si este dezechilibrata nutritional. Ca atare, nu este recomandata pentru multe categorii de consumatori.

Inghetata Squash (sandwich biscuiti cacao cu inghetata de vanilie) are in compozitie: zahar, lapte praf degresat rehidratat, lapte praf normalizat, zer praf, grasimi vegetale, emulgatori: monodigliceride ale acizilor grasi E 471, stabilizatori: guma de guar E 412, guma de carruba E 410, caragenani E 407, aroma naturala de vanilie, colorant natural: betacaroten E 160a”, iar biscuitii cu cacao: “faina, zahar, grasime vegetala hidrogenata, sirop de glucoza, cacao, lapte praf degresat, emulsificator: – lecitina naturala din soia E 322, agenti de afinare: bicarbonat de amoniu E 503, bicarbonat de sodiu E 500, aroma de ciocolata, sare”. 100 de grame din aceasta inghetata ne aduc un aport energetic de 254 kcal./1.064 kj si proteine 5,22, glucide 41, din care zaharuri 21,97, lipide 7,70, din care saturate 0,037, fibra 1,03, sodiu 0,09.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca avem un “produs compozit format din inghetata si biscuiti obtinute din glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahar, glucoza), dar si glucide cu absorbtie lenta (faina), lapte praf si zer, grasimi hidrogenate si aditivi alimentari. Profilul nutritional al produsului este dezechilibrat, cu un exces de glucide (41%), care imprima o incarcatura glicemica ridicata periculoasa pentru pancreasul endocrin. Inghetata contine si aditivi alimentari ce pot afecta sistemul gastrointestinal: E 407, E 412 si E 410. Densitatea energetica a produsului este mare, 254 kcal./100 de grame”.

CONCLUZII: Produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de dislipidemie si hipertensiune, suferinzilor de boli cerebro si cardiovasculare, de maladii neurodegenerative, cancer. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant, tinind cont de aportul de glucide adus de produs. Persoanele cu alergie la proteina din lapte si intoleranta la lactoza il vor testa in prealabil. Inghetata este interzisa suferinzilor de celiachie (intoleranta la gluten).

Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele acestora asupra sanatatii noastre. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sinteti interesati de caracteristicile unui produs, fie el bautura sau aliment, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi “analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului alimentar si datele nutritionale preluate din eticheta acestuia, insa fara a-i dezvalui numele.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here