Stana cu panouri solare si turbina eoliana, la Pianu de Jos

Sapte camere iluminate si incalzite cu energie solara si eoliana. Nu vorbim despre vila vreunui miliardar roman, ci despre o… stana din judetul Alba. Consiliul judetean si Primaria din Pianu de Jos au investit 30.000 de euro pentru constructia unei stane cum nu s-a mai vazut in Romania: alimentata complet cu energie verde.

Energia electrica provenita de la turbina eoliana ajunge intr-un tablou electric, care impreuna cu acest invector, stocheaza energia electrica in acumulatori.

Intreaga constructie a stanei, cu tot cu instalarea panourilor solare si a unei turbine eoliene, a costat 30.000 de euro. Adica mai putin decat ar fi costat racordarea la reteaua clasica de electricitate.

Stana are sapte camere, baie si toaleta moderne, dar si o zona speciala pentru prelucrarea laptelui.

“In aceasta incapere va fi preparata branza, laptele cum s-ar spune. Dupa care trecem in incaperea aceastalalta, la saramura”. Asa prezinta stana viceprimarul din Pianu de Jos, Ioan Alion.

Stana, care este proprietatea Consiliului Local din Pianu de Jos, il va avea ca principal locatar pe Nicolae Ganea, cioban care pastoreste peste o mie de oi. In acelasi timp, locatia va fi inclusa in circuitul turistic.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,164FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente