Stare de urgenta in Alabama si Mississippi din cauza dezastrului ecologic din Golful Mexic

0
371

Statele Alabama si Mississippi, din sudul Statelor Unite, au decretat stare de urgenta, din cauza mareei negre provocate de scufundarea unei platforme petroliere in Golful Mexic si a carei sosire iminenta ameninta zonele de coasta.pata de petrol

Louisiana, al carei tarm a fost afectat de pata de petrol inca de joi seara, apoi Florida, unde este asteptata luni, au proclamat deja stare de urgenta, ceea ce le permite sa primeasca ajutor guvernamental federal pentru a face fata unei eventuale catastrofe naturale.

Vanturile puternice cresc viteza cu care mareea neagra se raspandeste. In incercarea de a diminua dezastrul ecologic, in jurul tarmului au fost intinse, pe kilometri intregi, bariere pneumatice sau de spuma. Fara succes! Nici balizele instalate in larg, nici procedeul de „incendiere provocata” a titeiului nu au dat rezultate.

„Scurgerea de petrol reprezinta o amenintare grava pentru mediul natural si pentru economia noastra”, a declarat guvernatorul statului Alabama, Bob Riley, intr-un comunicat, adaugand: „resursele noastre naturale, intreprinderile noastre si locuitorii din zonele de coasta sunt in pericol”.

Omologul sau din Mississippi a anuntat „ca a proclamat starea de urgenta pentru a ajuta guvernul local si agentiile federale sa colaboreze mai eficient in vederea contracararii mareei negre”.

Platforma petroliera Deepwater Horizon, exploatata de grupul britanic BP la 70 de kilometri in largul coastelor americane, s-a scufundat la 22 aprilie, la doua zile dupa o explozie si un incendiu. Unsprezece persoane au fost date disparute in urma acestui incident.

Administratia americana a decretat mareea neagra „catastrofa nationala”, ceea ce permite folosirea mijloacelor venite din toata tara.

Cu 800.000 de litri de petrol care se scurg in fiecare zi din puturile forate sub platforma, catastrofa ar putea sa depaseasca amploarea celei provocate de Exxon Valdez, cea mai grava din istoria americana, din 1989, in largul statului Alaska.

Suprafata petei era evaluata la peste 1.500 de kilometri patrati, respectiv cat un oras ca Londra.

Katrina pentru Obama?

Pata uriasa de petrol din zona statului Louisiana ar putea fi „momentul Katrina pentru Obama”, aluzie la uraganul din 2005 care a lezat serios imaginea administratiei Bush, scrie Irish Times.

Casa Alba a anuntat ca suspenda extinderea forarilor off-shore pana la aflarea cauzelor acestei situatii grave. Expertii de tem de un dezastru economic si ecologic. „Luam toate masurile posibile pentru a ne proteja coasta, fauna, mediul si populatia”, a asigurat Bobby Jindal, guvernatorul de Louisiana. El a cerut Departamentului Apararii sa trimita 6.000 de militari si parasutisti pentru 90 de zile, pentru protejarea statului de pata de petrol.

11 muncitori au murit cand o platforma petroliera detinuta de British Petroleum (BP) a explodat in apropiere de Louisiana, la 20 aprilie. O conduca de petrol de pe fundul Oceanului prezinta scurgeri in trei locuri, iar zilnic sunt deversati 795.000 de litri de titei in Golf.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.