Presedintele Barack Obama viziteaza zona catastrofei ecologice din Atlantic

0
310

Catastrofa ecologica din Oceanul Atlantic pare de neoprit. Presedintele american Barack Obama ajunge duminica in zona afectata de uriasa pata de petrol care se revarsa in delta fluviului Missisipi.Barack Obama

Statele americane Mississippi, Alabama, Louisiana si Florida sunt, toate, in stare de urgenta. Specialistii vorbesc deja despre cel mai mare dezastru ecologic din istoria Statelor Unite. Duminica, presedintele Statelor Unite va ajunge in zona afectata de petrol pentru a inspectat personal catastrofa numita de ziarele americane „Katrina lui Obama”.

Potrivit ultimelor rapoarte, pata de petrol si-a triplat dimensiunile intr-o singura zi. Vremea extrem de nefavorabila agraveaza si mai tare situatia. Valurile inalte si vantul puternic impiedica ambarcatiunile si avioanele sa intervina eficient.

In aceste conditii, paza de coasta estimeaza ca situatia s-ar putea agrava, deja extrm de grava,. s-ar putea inrautati semnificativ in urmatoarele zile. Mai exact, exista pericolul ca volumul petrolului sa creasa de zece ori. Potrivit BBC, in conditiile de acum, 5000 de barili de titei ajung in ocean, in fiecare zi.

Eforturile pentru limitarea dezastrului sunt neintrerupte. Elicoptere ale armatei americane raspandesc substante chimice pentru a neutraliza hidrocarburile, iar in jurul tarmului au fost intinse, pe kilometri intregi, bariere pneumatice sau de spuma. 1.900 de oameni, 300 de vapoare si aeronave se afla in regiune.

Procurorii generali din cinci state afectate se vor intalni pentru a discuta despre optiunile legale, in conditiile in care presiunea se intensifica asupra British Petroleum, BP, considerata responsabila pentru acest dezastru. BP opera platforma petroliera care s-a scufundat la 22 aprilie.

„Aceasta pata de petrol ameninta chiar modul nostru de viata”, a spus guvernatorul Jindal. El a precizat ca a fost informat de responsabilii federali ca mare parte a petei de petrol nu va atinge zona de coasta inainte de duminica.

Guvernatorul a subliniat ca se asteapta ca BP sa finanteze operatiunile de limitare a extinderii petei de petrol, dar se teme ca operatiunile ar putea depasi capacitatile companiei petroliere.

Imaginile din satelit analizate de Universitatea Miami sugereaza ca pata de petrol a ajuns la dimensiunile statului Puerto Rico. „Pata se extinde mult mai rapid decat se estima”, a spus un expert. De asemenea, au fost lansate avertismente potrivit carora, in cateva saptamani, dezastrul l-ar putea eclipsa pe cel din 1989, Exxon Valdez, cel mai mare din istoria SUA.

Petrolul s-a raspandit in apele oceanului dupa ce o platforma de forare s-a scufundat saptamana trecuta in urma unei explozii, explozie a carei caza este, inca, necunoscuta.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.