Atunci cand aud cuvintele „produse alimentare ecologice” multi oameni se gandesc la produsele pe care le vand in piata taranii si care sunt cultivate la ei in gradina. De cand a inceput toata obsesia aceasta cu aditivii alimentari, cu produsele modificate genetic si ingredientele cancerigene din alimente oamenii au inceput sa caute produsele ecologice care nu ne le pun sanatatea in pericol. Apoi a aparut comparatia dintre produsele de la hypermarket si produsele de la tarani, din piata de producatori.
Oamenii cauta sa cumpere acum produsele pe care le vand taranii in piata deoarece considera ca sunt mai sanatoase si mai lipsite de ingrediente chimice. Dar, incet incet au inceput sa confunde produsele vandute in piata de catre tarani cu produsele ecologice, asta probabil din lipsa de informare.
Nu vreau sa spun ca produsele vandute de tarani nu sunt bune, ci doar ca nu sunt ecologice. Desigur, daca facem o comparatie intre produsele autohtone, si cele de import, cu sigurant ca cele romanesti sunt mult mai sanatoase. Nu se poate compara un mar cumparat de la o batranica ce are un pom in curte cu un mar de la hypermarket care este injectat cu diferiti conservanti ca sa reziste luni intregi pe raft. Nu trebuie insa sa generalizam, poate nu in toate hypermarketurile este asa, dar cu siguranta in cele mai multe, situatia este exact aceasta. Fructele si legumele arata perfect, unele sunt culese crude si se coc pe rafturile magazinelor si cu siguranta nu mai sunt pline de vitamine si minerale.
Unii oameni insa sunt ingrjorati de lipsa normelor de igiena atunci cand vine vorba de produsele facute de tarani si considera ca si aceste pot contine substante chimice sau chiar si bacterii de la care se pot dezvolta anumite boli. De exemplu, chistul hidatic, care este o boala parazitara provocata prin infestarea cu larva unei tenii de caine. Aceasta tenie este gazdiuta de caine, care raspandeste ouale pe sol, prin defecatie. Iar omul se poate contamina atunci cand ingereaza ouale de tenie ce sunt raspandite pe sol si care contamineaza apa sau legumele crude. Si astfel, oameii considera ca exista riscuri si in ceea ce priveste alimentele de la tarani, si folosesc asta drept scuza pentru a nu face piata, ca doar este mult mai comod sa cumperi din hypermarket.
Asadar, de cele mai multe ori, atunci cand oamenii sunt intrebati ce ar alege intre produsele obisnuite sau cele ecologice, si sunt rugati sa-si argumenteze alegerea, ei folosesc drept argument faptul ca si produsele ecologice prezinta anumite riscuri si nu sunt 100% sanatoase, dar asta fiindca unii confunda produsele ecologice cu cele vandute de tarani in piata, sau pentru ca nu sunt in totalitate convinsi ca se pot face astfel de produse fara sa existe costuri uriase. Si atunci se ignora produsele ecologice, considerand ca agricultura ecologica este costisitoare iar de cele mai multe ori produsele rezultate trebuie vandute la un pret ridicat pentru a acoperi cheltuielile cultivarii lor. Si nu toti oamenii sunt dispusi sa plateasca un pret dublu pentru un produs doar pentru ca are eticheta eco.
Unii oameni considera ca de fapt, aceste produse nu sunt ecologice dar sunt vandute ca atare. Si argumenteaza aceasta opinie spunand ca este practic imposibil sa faci de exemplu branza ecologica. Fiindca asta ar insemna ca animalul sa manance doar fan ecologic, ceea ce presupune ca acest fan nu trebuie erbicidat, nu trebuie tratat cu insecticid si ca solul pe care creste acest fan nu trebuie imbogatit cu ingrasamat ceea ce pentru unii pare imposibil. Pentru ei o branza ecologica inseamna o branza de la un animal care a stat intr-un balon de sticla si a mancat fan crescut tot in balon de sticla. Sa fie oare asa? Suna imposibil de realizat.
De aceea ei nu acorda importanta produselor ecologice, considerand ca sunt la fel ca cele obisnuite dar sunt vandute la un pret mult mai mare datorita acestei etichete – eco, bio sau organic.
Chiar daca ar fi asa, ar trebui sa ne gandim ca ecologic inseamna totusi mai sanatos, chiar daca poate unele produse nu sunt 100% ecologice. Dar daca sunt 90% ecologice asta inseamna foarte mult. Multi considera ca aceasta lupta pentru ecologie, pentru promovarea produselor ecologice este mai degraba o strategie de marketing care este elaborata doar pentru a creste vanzarile acestor produse.
Multe femei prefera sa foloseasca produse cosmetice organice si sunt convinse ca acestea sunt mult mai bune decat cele care contin cel putin 3 parabeni si alte ingrediente chimice care sunt absorbite de pielea noastra de fiecare data cand le folosim. Dar chiar daca folosesc produse cosmetice organice, atunci cand vine vorba de alimentatie, majoritatea ignora produsele ecologice. Ceea ce este gresit, fiindca frumusetea vine si din interior, si nu este suficient sa folosim cosmetice ecologice pentru a avea o sanatate de invidiat ci si alimentatia joaca un rol important. Si nu in ultimul rand, ar trebui sa ne preocupam si de felul in care poluam noi mediul si cum am putea reduce aceasta poluare, fiindca degeaba mancam ecologic daca respiram aer poluat. Pana la urma un pas mic pe care il face fiecare om pentru sustinerea ecologiei inseamna un pas imens pentru planeta noastra.