Strainii-o amenintare pentru leopardul alb din Afganistan

Kabul-Leopardul alb din Afganistan a supravietuit cu greu celor trei decenii de razboi din aceasta tara. Insa, acum, putinele exemplare ramase in munti, in Afganistan, se confrunta cu un alt pericol, strainii implicati in reconstructia tarii decimate de razboi.

Desi, este interzis, complet, vanatul leopardului alb in Afganistan, inca din 2002, blana leopardului alb ajunge regulat la vanzare in bazele militare, sau in pietele turistice din capitala. Strainii sunt dispusi sa plateasca pentru blana acestor animale ca suvenir, iar saracia din aceasta tara in face pe localnici sa incalce legile si sa vaneze animalele pentru blana lor scumpa.

Ascunse printre suvenirurile magazinelor de pe strada Chicken, cea mai atractiva pentru turisti din Kabul, cateva magazine vand haine de blana si piele neprelucrata, luata de la multe specii de animale aflate in pericol de disparitie, in Afganistan.

„Aceasta costa doar 300$”, i-a spus un vanzator unui reporter Reuters sub acoperire, prelucrata din pielea unui leopard alb in spatele magazinului sau.

„A fost impuscat de cateva ori”, aratand cele cateva petice pe care le avea pielea. „Cele mai bune sunt impuscate doar o data. Pielea ramane intacta”, a spus vanzatorul, iar ajutorul sau aduce o piele mai mare, de data aceasta fara petice. „Aceasta costa 900$.”

Toti vanzatorii au declarat ca mai au piei acasa si ca in ultimile saptamani au reusit sa vanda multe piei strainilor.

Intrebati daca turistilor le-a fost greu sa trimita pieile acasa, un vanzator care nu a vrut sa-si spuna numele a spun: „Nici o problema! O ascundeti intr-o patura, si asa o trimiteti in tara voastra.”

Leopardul alb impreuna cu alte specii de animale din Afganistan sunt clasate de International Trade Convention ca specii pe cale de disparitie sau deja disparute(CITES). Oricine care transporta, in cunostinta de cauza, peste granita piei de animale protejate de lege este pasibil de amenda. In SUA, amenda poate ajunge pana la 100000$, si un an de inchisoare.

Este greu de estimat numarul de leoparzi albi ramasi in Afganistan dupa trei decenii de razboi, a declarat Dr Peter Smallwood, director al Wildlife Conservation Society.

Ceea ce e cunoscut, e faptul ca leopardul alb este in pericol de disparitie.

„Daca analizam istoria faunei in Afganistan, vom constatam ca la ora actuala Afganistanul are cele mai multe specii de feline, decat intreg continentul Africa”, a declarat Clayton Miller, consilier de protectia mediului la ambasada U.S in Kabul.

„Acum singura specie de feline care nu este pe lista speciilor aflate in pericol de disparitie, este pisica de casa.”

Distrugerea infrastructurii, mutarea refugiatilor, armamentul modern, saracia extrema si lipsa legilor, impreuna cu seceta si defrisarile sunt cativa din factorii care au distrus flora si fauna din Afganistan.

Acum sunt aproximativ 100-200 de leoparzi albi ramasi in Afganistan. In comparatie, in Bhutan exista aproximativ acelasi numar de exemplare, insa pe o suprafata de habitat de trei ori mai mica.

Numarul estimat de leoparzi albi din intreaga lume este intre 3500 si 7000 de exemplare, conform datelor Snow Leopard International Trust(ISLT).

Leopardul alb din Afganistan in principal traieste in zonele nord estice extreme ale tarii, in special, pe o suprafata de pamant numita Wakhan Corridor, care separa Tajikistan de Pakistan si se extinde spre China.

Zona montana Wakhan este putin populata de oameni si este o zona vitala pentru leopardul alb.

„Wakhan este o zona critica, pentru ca aici putem gasi leopardul alb trecand intre Tajikistan, Pakistan si China prin valea Wakhan, deci este o zona importanta, o zona cheie. Importanta acesteia depaseste cu mult calitatea ei fizica,” a declarat Smallwood.

Cand Miller, reprezentantul ambasadei US, a fost mutat in Afganistan, a descoperit o practica desfasurata la scara larga, vanzarea unor parti din animale, pe cale de disparitie, strainilor.

Specii amenintate si in pericol de disparitie au fost comercializate catre personal international, nu numai catre personal din armata, ci si persoane aflate in misiune care au vizitat pitele,” a declarat Miller.

In incercarea de a opri braconajul asupra leopardului alb, ambasada US si WCS si-a indreptat anchetele catre cumparatori.

„Am decis ca una din cele mai rapide cai de a rezolva aceasta problema, a fost sa urmarim cererea. Singurele persoane care-si pot permite sa tranzactioneze piei de animale sunt la nivel international,” a declarat Miller pentru Reuters.

Pielea leoparzilor albi se poate vinde cu 1500$, valoare cunoscuta foarte bine de majoritatea vanzatorilor afgani.

Inca din august anul trecut, Miller si WCS au condus actiuni de educare a militarilor si civililor, in special a celor care se ocupa cu corespondenta, in recunoasterea pieilor de animale amenintate sau in pericol de disparitie, la fel de bine ca si conducerea raidurilor armatei americane.

Raidurile au descoperit produse animaliere din diferite specii de animale amenintate cu disparitia, printre care si leopardul alb, a declarat Miller, subliniind astfel, cooperarea armatei americane, in incercarea de a combate aceasta forma de comert.

In primele doua saptamani de instruire, la o baza americana in afara Kabulului, militarii au reusit sa „elimine practic” orice forma de comert a acestor produse de baza, a declarat acesta.

Comerciantii locali care au si-au oferit marfurile catre militari, au primit avertismente, iar in cazul in care sunt prinsi ca vanzand aceste produse, sunt arestati.

Datorita structurii de organizare a armatei americane, este mai usor de transmitere a mesajului, a declarat Miller.

„Partea cea mai dificila o reprezinta transmiterea mesajului catre comunitatile internationale, problema la care lucram acum,” a declarat acesta.

Dar amenintarile la adresa leopardului alb, inca raman.

„Cu numere atat de scazute…daca rezolvam aceasta problema, restul este in regula. Toate aceste probleme trebuie sa fie abordate. Pierzand 10 animale, este echivalentul unui procent de 10% din populatie,” a declarat Smallwood.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *