Strategii si programe de eficienta energetica

Agentia Romana pentru Conservarea Energiei, sprijinita prin programe ale Uniunii Europene, a demarat citeva proiecte care se refera la sursele regenerabile de energie. Proiectele vizeaza energia pe baza de biomasa, enegia eoliana si cea solara.

Agentia Romana pentru Conservarea Energiei este organul de specialitate la nivel national in domeniul eficientei energetice, cu personalitate juridica, autonomie functionala, organizatorica si financiara, aflat in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, cu finantare din venituri proprii si din subventii acordate de la bugetul de stat. Agentia are in acest moment, la nivelul intregii tari, 16 filiale, asa cum de declarat pentru monitorul verde ing. Cornel Corha, seful filialei teritoriale Cluj, unitate care se ocupa de judetele Cluj, Salaj si Bistrita-Nasaud. Activitatea Agentiei se refera in primul rind la controalele in teren ce vizeaza consumatorii de energie, pe de-o parte, si distribuitorii de aparatura electrocasnica, pe de alta. Prima categorie se refera la consumatorii industriali, care au un consum anual intre 200-1000 TEP (tone echivalent petrol) – unitate conventionala acceptata la nivel UE si care converteste toate formele de energie (termica, electrica, carburanti etc) sau peste 1000 TEP, si la autoritatile locale, cele care se ocupa de gospodarirea energiei la nivel comunitar (scoli, gradinite, spitale, iluminat, statii de epurare si altele), care trebuie sa realizeze programe de reducere a consumului de energie electrica.

Programe de investitii

Un alt capitol de care Agentia Romana pentru Conservarea Energiei se ocupa sint programele de co-finantare a unor investitii de eficienta energetica, ce fac parte dintr-o politica energetica pe termen lung. Printre acestea se numara Programul de co-finantare de la buget a lucrarilor in domeniul incalzirii centralizate, care urmareste reducerea costurilor la energia rezervata populatiei, prin realbilitarea sistemelor de incalzire centralizata.
Un alt program, sprijinit de Uniunea Europeana, se refera la implementarea unei filiere de utilizare a lemnului ca sursa de energie, la nivelul citorva judete din zona Apusenilor. Proiectul, initativa a unor firme particulare, urmareste gasirea unor modalitati de utilizare a surselor regenerabile, biomasa in special, dar si energia eoliana sau cea solara. Etapele realizarii acestui obiectiv inglobeaza identificarea potentialului de biomasa, in special in zona Muntilor Apuseni, identificarea unor potentiali beneficiari si, nu in ultimul rind, identificarea unor surse de finantare.
Proiectul a demarat anul acesta, primul pas fiind o vizita de documentare in Franta, Belgia, acolo unde functioneaza cu succes retele de astfel de programe la nivel comunal, utilizindu-se energia bazata pe deseuri de lemn, cea eoliana si solara.

Centrala la Huedin

Ca urmare a unui astfel de proiect de surse regenerabile, a fost realizata la Huedin o centrala care foloseste ca materie prima rumegusul. Co-finantata de guvernul danez, UE si de la bugetul de stat, investitia fiind, in prima faza, de 1,7 milioane euro, aceasta a fost prevazuta sa desemneze, la inceput, 270 de apartamente. Centrala, cu o capacitate totala de 4 megawati, este complet automatizata – tot procesul fiind condus pe calculator. Mai sint racordate aici citeva centre comerciale, o scoala generala cu 16 sali de clasa, urmatoarele etape vizind liceul si policlinica din localitate.

Sursa: Monitorul de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *