Compania de Apa Somes este, incepind cu 1 Iulie 2006, primul si deocamdata singurul operator regional din Romania care a trecut de granitele administrative ale judetului propriu si deserveste aproape 3 sferturi de milion de persoane din patru municipii, patru orase si 53 de localitati rurale, din judetele Cluj si Salaj.
Proiecte finalizate
Compania de Apa Somes a atras si derulat in perioada 1996 – 2006 doua mari programe de investitii co-finantate de Uniunea Europeana, insumind un total de peste 130 milioane euro, in vederea extinderii si modernizarii infrastructurii de alimentare cu apa si de canalizare-epurare. Aceste proiecte, impreuna cu cele finantate din surse proprii si alocari bugetare, au reabilitat sau infiintat circa 83,85% din cei 402 km administrati de companie in 1991, eliminindu-se in acest fel poluarea riului Somesul Mic, pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, in timp ce statia de Tratare a apei Gilau si Statia de Epurare Someseni au ajuns printre cele mai avansate tehnologic din Romania.
O data cu preluarea, incepind cu iulie 2006, a altor trei localitati urbane din judetul Cluj (Dej, Gherla si Huedin) si a celor patru din judetul Salaj (Zalau, Cehul Silvaniei, Simleul Silvaniei si Jibou), compania a demarat al treilea mare program de investitii – SAMTID, primul destinat modernizarii infrastructurii de apa din aceste orase mici si mijlocii, ocolite pina in prezent de finantarile pentru modernizare. Un prim efect al investitiilor a fost acela ca, in decursul unui singur an, trei dintre orasele nou preluate (Salaj), a caror program zilnic de furnizare a apei era intre orele 5-22, au acum apa 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
Standarde europene
Dupa preluarea efectiva a operarii in sistem regional, preocuparea principala a companiei a fost de a gasi modalitatile si mai ales finantarea pentru a aduce intreaga arie deservita in judetele Cluj si Salaj la nivelul cerintelor stipulate in Directivele Europene, atit din punctul de vedere al calitatii serviciului de alimentare cu apa, cit si din perspectiva calitatii mediului (canalizare-epurare). Ca urmare, CASSA a elaborat un Master Plan – Program Coordonator de Investitii pe Termen Lung (2008 – 2026), prin care alti aproximativ 487 Milioane EURO sint prevazuti a fi atrasi si investiti, etapizat, in modernizarea si extinderea infrastructurii administrate prin proiecte depuse incepind cu 2007 pentru Fondurile de Coeziune si Structurale.
Compania de Apa Somes este prima din Romania care a depus deja o prima solicitare de fonduri la Uniunea Europeana pentru 197 milioane de euro aferente unei prime etape 2008 – 2013, necesari celor mai importante si urgente lucrari de modernizare si extindere a retelelor de alimentare cu apa si de canalizare, a Statiilor de tratare a apei si a Statiilor de epurare din toate localitatile deservite in judetele Cluj si Salaj. Mai mult de trei sferturi din aceasta suma urmeaza sa o reprezinte grantul de la Uniunea Europeana (finantare nerambursabila), restul urmind a fi acoperit cu credit bancar si contributii ale Guvernului, Companiei de Apa si, nu in ultimul rind, ale autoritatilor judetene si locale din aria deservita de CASSA. Procedura de licitare aferenta acestui proiect masiv poate demara deja la inceputul anului viitor.
Programul ISPA
Concomitent, in perioada imediat urmatoare, vor fi demarate lucrarile din componenta C2 a programului ISPA Cluj, care au in vedere imbunatatirea suplimentara a calitatii apei distribuite de Compania de Apa Somes SA. prin realizarea unei prize de captare a apei in lacul de acumulare Tarnita si a unor imbunatatiri de proces la Statia de Tratare Gilau. De asemenea, tot in perioada urmatoare, se vor relua lucrarile abandonate in noiembrie 2005, tot in cadrul Masurii ISPA Cluj, la extinderea si modernizarea retelelor de apa si canalizare din Municipiul Cluj-Napoca si localitatile rurale din amonte
Sursa: Monitorul de Cluj