Stratul de ozon nu se mai subtiaza si se va reface pana in 2050

Gaura de ozon care se formeaza in fiecare primavara deasupra Antarcticii este insa un fenomen care va exista pentru mult timp de acum incolo, si care ar putea fi agravat de schimbarile climatice.

Stratul de ozon nu se subtiaza datorita masurilor luate impotriva gazelor poluate si va ajunge la nivelul din 1980 pana in 2050, potrivit unui raport stiintific al ONU.

„Protocolul de la Montreal semnat in 187 pentru controlarea substantelor care distrug stratul de ozon functioneaza si ne-a salvat de pierderi mai mari in ultimii ani”, a explicat Len Barrie, directorul de cercetare al Organizatiei Meteorologice Mondiale, care a pregatit studiu alaturi de Programul ONU pentru mediu, uNEP.

„Ozonul total, cel din regiunile polare, nu mai scadate, insa nu a inceput inca sa creasca”, a adaugat Barrie. Protocolul de la Montreal a interzis un numar de gaze responsabile pentru subtierea stratului de ozon, precum clorofluorocarbonul (CFC) folosit in trecut la frigidere. Acest gaz a disparut acum aproape complet din liniile de productie, insa moleculele persista inca in atmosfera, ceea ce a incetinit lupta impotriva subtierii stratului.

Stratul de ozon, care protejeaza Pamantul impotriva razelor ultra-violete ale Soarelui, daunatoare sanatatii, trebuie sa ajunga la nivelul dinainte de anii 80 pana in 2050, mai putin in zonele polare.

Gaura de ozon care se formeaza in fiecare primavara deasupra Antarcticii este un fenomen care va exista pentru mult timp de acum incolo, au estimat cei 300 de cercetatori care au participat la studiu. Din pacate, gaura de ozon ar putea fi agravata de schimbarile climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *