Stratul de ozon se reface cu greutate

Radiatiile ultraviolete provenite de la soare sunt nocive pentru sanatatea oamenilor si pentru ecosisteme. Stratul de ozon, care protejeaza Pamantul de aceste radiatii, s-a diminuat semnificativ in ultimii ani, datorita activitatii umane. Masurile internationale adoptate la Montreal in 1987 au interzis folosirea substantelor care distrug stratul de ozon, insa acesta din urma se reface cu greutate, ne-a explicat deputatul european Hans Blokland.
Hans Blokland

In 1987, Protocolul de la Montreal cerea interzicerea substantelor ce diminueaza stratul de ozon. Un regulament european privind implementarea acestui protocol trebuie revizuit in conformitate cu ultimele dezvoltari in domeniu.

Stratul de ozon

* In anii ’80, oamenii de stiinta au observat o scadere semnificativa a concentratiei de ozon deasupra Antarcticii, fenomen cunoscut sub numele de „gaura de ozon”;
* Cea mai grava pierdere de ozon s-a inregistrat la poli;
* Radiatiile ultraviolete crescute au un efect negativ asupra sanatatii umane si asupra ecosistemelor.

Marti seara, raportorul parlamentar Hans Blokland (Grupul Independenta si Democratie, Olanda) va prezenta in plen la Strasbourg raportul sau privind substantele ce diminueaza stratul de ozon. Inaintea prezentarii, am pus domnului Blokland cateva intrebari.

Care este forma actuala a stratului de ozon? Au avut vreun rezultat masurile de protejare a acestuia?

Protocolul de la Montreal este perceput ca unul din cele mai reusite acorduri internationale in domeniul protectiei mediului inconjurator. Productia de substante ce distrug stratul de ozon si folosirea acestora au diminuat cu 95% din 1988.

Cercetatorii arata ca stratul de ozon se reface datorita masurilor de control introduse de Protocol, insa se reface incet. Se estimeaza ca nivelul stratului de ozon de deasupra Arcticii, dar si in rest, se va reface pana in 2050, iar „gaura” de deasupra Antarcticii va fi acoperita intre 2060 si 2075.

Ce rezultate concrete vor aduce masurile?

Masurile introduse de Protocolul de la Montreal vor ajuta la evitarea a milioane de cazuri de cancer de piele si a zeci de milioane de cazuri de alte boli de piele si cataracta. In plus, aceste masuri de control vor duce la reducerea gazelor cu efect de sera cu echivalentul a 100 de miliarde de tone de CO2 intre 1990 si 2010, deoarece majoritatea substantelor care distrug stratul de ozon sunt gaze cu efect de sera, care duc la incalzirea globala.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *