Diminuarea cantitatii de praf transportata de aer a determinat incalzirea rapida a zonei Atlanticului de Nord, dupa cum se arata intr-un studiu ce ar putea preveni producerea uraganelor in oceane.
Incalzirea Atlanticului de Nord, din 1980 incoace, a fost determinata in proportie de 70% de scaderea cantitatii de praf, spulberat de furtunile de nisip din Sahara sau din cauza eruptiilor vulcanice. Norii de praf pot fi purtati la mii de kilometri si pot reflecta unele dintre razele solare inapoi in spatiu.
„Din 1980 temperaturile din oceanul Atlantic au crescut cu circa 0,25 de grade Celsius la zece ani”, au aratat specialistii in studiul publicat in revista „Science”, citata de Reuters.
In trecut, cresterea temperaturilor a fost pusa pe seama unor factori precum incalzirea globala sau a schimbarii curentilor de aer. Cresterea temperaturilor poate provoca uragane, care se formeaza la o temperatura de circa 28 de grade Celsius.
De exemplu, o diferenta de doar un grad Fahrenheit a facut diferenta intre anul 1994, cand nu s-au inregistrat uragane si 2005, un an record la uragane, printre care s-a numarat si uraganul Katrina, care a devastat New Orleans.
Ralf Bennartz, profesor la Universitatea Wisconsin-Madison, a declarat ca a fost uimit de descoperiri si de cat de mare este rolul prafului in cresterea temperaturilor din Atlantic.
In deceniile trecute „a fost transportata catre Atlantic o cantitate mult mai mare de praf ce provenea din Africa, care mentinea temperaturile in limite normale si diminua puterea uraganelor”, a mai spus acesta.
Numeroasele secete inregistrate in anii 1980 in Africa au insemnat o cantitate mai mare de praf aflata in aer, emisiile anuale de praf provenite din Africa fiind de 240 milioane pana la 1,6 miliarde de tone.
In studiu se mai arata ca incalzirea zonei Atlanticului de Nord se datoreaza in proportie de 30% altor factori decat praful, ca de exemplu incalzirii globale datorata emisiilor de gaze provenite din arderea combustibilului.
„Asta are sens, intrucat nu ne asteptam ca incalzirea globala sa determine o crestere atat de rapida a temperaturilor oceanului”, a declarat Amato Evan, care a condus realizarea studiului.
Sursa: Intact News