Apa: 71% din suprafata pamantului, totusi insuficienta

Publicat in 1965, romanul „Dune”, de Frank Herbert, vorbeste despre un viitor indepartat, in care o planeta sufera de lipsa apei; astazi scenariul pare nu numai posibil, dar si apropiat in timp, pe Terra. Peste un miliard de oameni nu au acces la apa potabila, iar numarul s-ar putea tripla in urmatorii 20 de ani. Eurodeputatii au discutat despre „aurul albastru” inaintea Zilei Internationale a Apei si inaintea celui de-al cincilea Forum International al apei de la Istanbul.apa
Pe 11 martie, deputatii europeni au adresat Comisiei o intrebare despre cel de-al cincilea Forum International al apei de la Istanbul si au adoptat o rezolutie pe aceasta tema, cerand informarea cetatenilor in legatura cu importanta apei. In octombrie anul trecut, Parlamentul European a adoptat o rezolutie privind lipsa apei in unele regiuni, cerand crearea unei culturi de economisire a apei.

Apa insemna viata

Cresterea populatiei, a productiei agricole (70% din apa pe care o folosim este consumata in agricultura), gestionarea gresita a surselor de apa si uneori situatia politica pot duce la lipsa apei potabile in unele regiuni. In secolul 21, schimbarea climatica va intensifica desertificarea Africii, lucru ce va duce la imigrarea populatiei din zonele afectate de lipsa apei in zone cu acces la apa (ca Europa). Bolile transmise prin apa cauzeaza 80% din imbolnavirile si decesele din tarile in curs de dezvoltare, ucigand un copil la fiecare opt secunde.

Desi Europa are provizii suficiente de apa, acest continent se confrunta cu probleme legate de poluare, depozitarea nepotrivita a deseurilor si folosirea abuziva a apei. Dunarea, de exemplu, este unul din cele mai amenintate cursuri de apa, care dispar din cauza poluarii. WWF (World Wide Fund for Nature) a avertizat recent ca fluviul este amenintat de canalizari, care pun in pericol aprovizionarea cu apa a 20 de milioane de oameni. Turismul este la randul lui un factor de risc pentru apa potabila din Europa, in special pe coasta mediteraneana (un turist care locuieste la hotel consuma in medie cu 30% mai multa apa decat un locuitor din aceeasi regiune).

Apa ca resursa strategica

2,8 de miliarde de oameni traiesc in regiuni in care lipsa apei este o problema, iar numarul acestora s-ar putea ridica la 3,9 miliarde pana in 2030. Crizele globale de apa ar putea duce la conflicte si la un numar crescut de refugiati. Unii experti prevad ca razboaiele viitorului se vor duce pentru apa si nu pentru petrol.

Apa este deja cauza unor tensiuni intre regiunile care folosesc aceleasi rauri sau fluvii. Nilul, de exemplu, este folosit ca sursa de apa de catre noua tari: 100% din apa folosita in Egipt (unde nu ploua) provine din acest fluviu. Etiopia si Sudanul, situate in amonte, ar putea folosi mai multa apa pe viitor, din cauza cresterii populatiei, reducand astfel cantitatea de apa din care se aprovizioneaza Egiptul.

Raurile Tigru si Eufrat sunt un alt exemplu de acest fel. Acestea aprovizioneaza trei tari: Turcia, Siria si Irak (80% din apa folosita in Siria provine din raurile care vin din Turcia). Siria si Irak, situate in aval de Ankara, s-ar putea simti amenintate de proiectul „GAP” dezvoltat in Turcia, care presupune construirea a 22 de diguri si a 18 centrale hidraulice. Odata operational, proiectul GAP ar putea reduce debitul raului Eufrat pe teritoriul Siriei cu 40% si in Irak cu pana la 80%.

Apa ca drept al omului

Distributia apei in lume este inegala, se spune in rezolutia din 12 martie a Parlamentului European. Deputatii europeni sustin ca apa este o resursa comuna a omenirii si ca accesul la aceasta trebuie sa fie un drept fundamental si universal al omului. Apa nu trebuie sa fie o marfa, gestionata sub regulile pietei, mai spune rezolutia.

Parlamentul European cere eforturi pentru garantarea, pana in 2015, a accesului la apa al populatiilor care sufera de lipsa acesteia. Deputatii europeni cer statelor membre sa creasca, in ciuda crizei financiare, contributia la ajutorul pentru dezvoltare, pentru realizarea obiectivului de dezvoltare al mileniului referitor la rezervele de apa.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *