CE BEM, CE MANCAM – Contine o cantitate mare de zaharuri
Cerealele utilizate pentru acest baton au fost prajite. In timpul acestui proces se dezvolta acrilamida, substanta care este incriminata pentru aparitia cancerului.
Batonul cu cereale Corny poate constitui o gustare hranitoare pentru majoritatea dintre noi daca nu ar avea atat de multe glucide care ne pot da peste cap pancreasul. Ingredientele lui inscrise pe eticheta sunt: „fulgi de cereale prajite 30% (ovaz, grau), sirop de glucoza si fructoza, merisor deshidratat 11%, fulgi de porumb (porumb, zahar, sare, malt de orz), faina de grau, sirop de glucoza, zahar brun, ulei de nuca de cocos, zahar, faina de orez, faina de porumb, miere, acidifiant: acid citric E 330, arome, malt de orz, emulsificatori: mono si digliceride ale acizilor grasi E 471, sare, ulei de floarea soarelui, agenti de afanare (difosfati E 450, carbonat de sodiu E 500), sirop de zahar caramelizat. Poate contine bucati de alune, migdale si arahide”.
ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi analizeaza produsul: „baton din cereale cu profil nutritional dezechilibrat, cu un mare exces de glucide atat cu absorbtie lenta (amidon), cat mai ales cu absorbtie rapida (zaharoza, glucoza, fructoza), imprimand produsului o incarcatura glicemica foarte ridicata, periculoasa pentru pancreasul endocrin”. Desi produsul nu are eticheta nutritionala, din analiza rezulta si o densitate energetica foarte ridicata (aproximativ 400 kcal/100g). Un alt ingredient care poate pune in pericol sanatatea consumatorilor este fructoza, al carei metabolism poate duce la cresterea concentratiei de acid uric si la aparitia hiperuricemiei (gutei). De asemenea, fructoza poate influenta formarea hemoglobinei glicozilate, marca de risc in aparitia bolilor cardiovasculare. Batonul contine o sursa ascunsa de sodiu, sub forma sarii (clorura de sodiu) si in aditivul E 500 si probabil si in E 450, nespecificandu-se daca este difosfat de sodiu sau de potasiu. Are surse de gluten (fulgi de cereale, faina de grau, ovaz si din maltul de orz).
PERICOL. Specialistul nostru atrage atentia ca atunci cand cerealele sunt prajite „pot fi contaminate cu acrimalida generata din acest proces”. Aceasta este neurotoxica si cancerigena. De asemenea, batonul contine si o sursa adaugata de fosfor, E 450, care impiedica asimilarea si fixarea calciului in oase, ceea ce duce la densitate osoasa scazuta.
CONCLUZII .Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, hiperuricemicilor, persoanelor care sufera de afectiuni hepatice si renale, celor cu osteoporoza, persoanelor cu maladii neurodegenerative. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant. Persoanele alergice la alune, migdale si arahide trebuie sa testeze produsul. Batonul este interzis suferinzilor de celiachie.
Sursa: Jurnalul National