Mirodenii in loc de sare

AVANTAJ – Condimentele stimuleaza arderea grasimilor
Cateva boabe de piper sau de mustar adaugate in mancarurile grele usureaza digestia si previn balonarile. Condimentele pot inlocui sarea in unele alimente, prevenind afectiunile cardiovasculare.

Condimentele sunt substante de origine vegetala, fara valoare nutritiva, care sunt adaugate in alimente in cantitati mici pentru a le da un gust si un miros placut. „Desi contin o cantitate relativ mica de vitamine, minerale sau fibre alimentare, condimentele au actiune bacteriostatica si bactericida demonstrata si un efect de conservare asupra alimentelor. S-a demonstrat ca piperul, chimenul, coriandrul impiedica distrugerea celulelor de catre radicalii liberi. In acest mod pot fi prevenite imbatranirea precoce, afectiunile cardiovasculare si unele forme de cancer”, arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

PIPER, MUSTAR. Atunci cand vrem sa reducem consumul de sare, putem folosi cu incredere piper, coriandru, mustar. In acest fel sunt prevenite bolile cardiovasculare care sunt asociate in multe cazuri cu dietele bogate in sare. Condimentele iuti -piperul, boabele de mustar – pot fi o solutie si in curele de slabire. Acestea stimuleaza metabolismul si intensifica arderile de grasimi. Studiile au aratat de asemenea ca adaugarea condimentelor in salate, in mancaruri contribuie la imbunatatirea circulatiei sangvine, la scaderea colesterolului. Aceste proprietati se datoreaza terpenoizilor, niste substante cu rol anticoagulant care se gasesc in mirodenii. Uleiurile volatile continute de condimente au actiune farmacologica foarte pronuntata. Unele condimente pot creste tensiunea arteriala, altele o pot scadea tocmai datorita uleiurilor continute.

EFECTE. „Piperul nu este recomandat persoanelor care au probleme cu tensiunea. Insa aceste persoane pot adauga in mancare seminte de fenicul. Piperul, semintele de mustar au proprietati revigorante, excitante, de aceea persoanele foarte agitate ar face bine sa le evite”, ne sfatuieste prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

De retinut
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia sa nu abuzam de mirodenii. Condimentarea in exces a salatelor, a mancarurilor poate avea efect iritant asupra mucoasei gastrice. Persoanele cu sindromul colonului iritabil trebuie sa evite alimentele prea condimentate. Daca sunt consumate cu moderatie insa, condimentele au efecte benefice dovedite. Foile de dafin, folosite la prepararea carnii si a pestelui, stimuleaza sistemul imunitar. Piperul, semintele de mustar au proprietati revigorante, excitante, de aceea persoanele foarte agitate ar face bine sa le evite. De asemenea, piperul negru stimuleaza sistemul imunitar si favorizeaza detoxifierea ficatului. Iar semintele de anason cresc pofta de mancare, fiindu-le recomandate persoanelor anorexice.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *