Strigat de ajutor: un proprietar de padure din Silindia cere autoritatilor sa opreasca defrisarile

0
631
Obama a discutat cu Putin probleme legate de Ucraina, Iran si Siria
Obama a discutat cu Putin probleme legate de Ucraina, Iran si Siria

Preluare din ziarul Glasul Aradului:

Strigat de ajutor: un proprietar de padure din Silindia cere autoritatilor sa opreasca defrisarile
Strigat de ajutor: un proprietar de padure din Silindia cere autoritatilor sa opreasca defrisarile

Ziarul nostru a scris de nenumarate ori despre taierile ilegale care au loc in padurile administrate de Directia Silvica Arad, mai ales pe raza Ocolului Silvic Valea Mare, politistii opresc periodic camioane care fac transporturi ilegale de lemne, astfel incat putem spune ca furturile de material lemnos au ajuns la ordinea zilei.

In conditiile in care detine o padure de 0,8 hectare in zona Silindia, unde hotii au inceput sa actioneze fara nicio teama fata de lege, un satean face, prin intermediul ziarului nostru, un apel catre autoritati, cerand oprirea defrisarilor ilegale. „In comuna Silindia a luat fiinta o grupare mafiota care are ca activitate taierea necontrolata a padurilor satenilor si valorificarea masei lemnoase in tara si in Ungaria”, ne scrie Pavel Jurcau. Acesta spune ca a apelat la ajutorul presei din cauza ca in urma sesizarilor pe care le-a facut printre altele catre Directia Silvica Arad, Ocolul Silvic Tarnova, Ministerul Mediului, Prefectura, Inspectoratul de Politie Judetean Arad nu au fost luate niciun fel de masuri concrete. In plangerea pe care a trimis-o institutiilor cu pricina, Jurcau sustine ca a descoperit ca din padurea pe care o detine a inceput sa se fure in mod sistematic. „In ultima perioada, sustragerile sunt tot mai frec­vente. Astfel, incepand de prin lunile iunie, iulie, august 2014 au fost furate 20-25 de bucati de arbori de esenta pin, cu gro­simea de 30-50 de centimetri (lemn industrial); 20-25 de arbori de esenta salcam, cu grosimea de aproximativ 20-35 de centimetri; sapte- zece bucati de arbori de esenta carpen, cu grosimea de aproximativ 20-35 de centimetri”, se arata in plangere.
Un posibil dezastru ecologic

Barbatul sustine ca a gasit in incinta unui gater zece busteni care erau transfomati in scanduri, despre care banuieste ca ar proveni din padurea lui. „Din investigatiile mele efectuate in randul locuitorilor de pe Valea Lugu­zaului se deduce ca mai multi carutasi din Luguzau, Silindia, Satu Mic sustrag aproape zilnic lemne din padurile din apropiere… […] Mentionez ca si din tarlalele invecinate cu tarlaua noastra s-au facut mai multe taieri de defrisare necontrolate, care pot produce un dezastru ecologic in zona”, se mai arata in sesizare. In incheiere, Pavel Jurcau cere depistarea vinovatilor, recuperarea prejudiciului si obligarea hotilor sa inlocuiasca arborii taiati ilegal.

Politia face cercetari, silvicultorii prefera sa taca

Contactat telefonic, Lucian Cozma, purtatorul de cuvant al Prefecturii, ne-a declarat ca petitia barbatului a fost inregistrata la institutia pe care o reprezinta si a fost ulterior redirectionata catre Directia Silvica Arad, pentru a o analiza si solutiona conform prevederilor legale. La randul sau, Ovidiu Liber, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Arad, sustine ca au fost demarate cercetari in aceasta cauza. „La nivelul IJP a fost inregistrata o sesizare in acest sens. In momentul de fata se efectueaza cercetari cu privire la aspectele semnalate”, afirma Liber.
Daca reprezentantii Prefecturii si ai IPJ au dat dovada de des­chidere, ca de obicei, am putea spune, in schimb, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice nu a raspuns la telefon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.