Strugurii-minune

0
481

Vita de vie din gradina unui bacauan a rodit pentru a doua oara in acest an, lucru care i-a uimit atat pe consateni, cat si pe specialisti.

Sotii Viorica si Costica Popa din comuna Scorteni au cules deja in septembrie un rand de struguri, care s-au copt mai devreme in acest an, din cauza caldurii si a secetei din vara.

Din primii struguri au facut si vin, dar surpriza a venit acum aproape doua saptamani, cand pe butuci au aparut din nou ciorchini. Inca nu s-au copt, dar sotii Popa spera sa se intample acest lucru pana cand va da bruma. „Am umblat mult prin tara, dar de o asa minune inca n-am auzit”, ne-a spus Costica Popa, trecut de varsta de 50 de ani.

Gradina ascunsa intre dealuri

Barbatul pune intamplarea pe seama reliefului din comuna. Gospodaria familiei este ascunsa intre dealuri stranse ca intr-un pahar si este mai ferita de intemperii decat celelalte asezari din sat. „La noi nici nu prea bate vantul, iar in timpul iernii zapada trece pe deasupra noastra si nu se depune ca in alte bataturi”, mai spune Costica Popa.

Si specialistii cred ca microclimatul asigurat de pozitionarea gradinii este cauza pentru care via a rodit din nou.
„S-au mai vazut cazuri cand intr-o zona pomii rodeau din plin, iar la nici cateva sute de metri mai departe, pe deal, sa nu lege niciun rod. Un asemenea microclimat presupune caldura mai multa si lipsa intemperiilor excesive. Pana acum insa nu am mai auzit ca via sa rodeasca pentru a doua oara in acelasi an”, ne-a declarat biologul Damian Ungureanu.

Costica Popa, viticultor, a declarat: „In curand ne vom muta din Scorteni si gandesc ca o asa minune, cu strugurii, nu poate fi intamplatoare.”

UIMIRE

Satenii n-au mai pomenit asa ceva

Satenii din comuna Scorteni au ramas muti de umire cand au vazut ca via din gospodaria sotilor Popa a rodit din nou in acest an. Localnicii cred ca este vorba despre o minune. „S-a schimbat timpul. Nici eu nu am mai pomenit asa ceva si nici prin sat nu am mai auzit de asa ceva”, ne-a spus o vecina a familiei Popa.

Proprietarul vitei de vie isi ingrijeste cu mare atentie noua productie, mai ales ca nicaieri pe unde a locuit in tara nu i-a fost dat sa manance struguri facuti a doua oara, in acelasi an, in aceeasi vie.

Singurul sau regret este ca, in curand, va parasi comuna si se va muta la Campia Turzii, localitatea sa natala. „Nu cred ca acolo voi mai vedea un fenomen asemanator”, a mai spus Costica Popa.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.