STUDIU: 22.000 de taxiuri emana 4.000 de tone de CO2 pe saptamana

  STUDIU: 22.000 de taxiuri emana 4.000 de tone de CO2 pe saptamana

  Taxiurile contribuie intr-o proportie semnificativa la poluarea unui oras, arata cei de la EcoVelocity. In cazul Londrei, 4.000 de tone de CO2 sunt eliminate saptamanal in atmosfera de 22.000 de taxiuri aflate in circulatie.
  zoom

  Potrivit unui studiu realizat de cei de la EcoVelocity, Londra ar putea sa scape de cel putin 4.000 de tone de CO2 din atmosfera daca toate taxiurile ar fi vehicule electrice. Mai mult decat atat, valoarea respectiva ar putea fi triplata daca taxiurile private din Londra ar fi electrice, spun cei de la EcoVelocity. Londonezii au la dispozitie 22.000 de taxiuri Hackney, celebrele taxiuri negre cu aspect retro.

  LTI, constructorul celebrelor taxiuri negre, a anuntat o versiune electrica a emblematicului model in 2008. Vehiculul respectiv, bazat pe TX4, nu a debutat inca pe piata. Intre timp, alti constructori au lansat deja vehicule electrice, in timp ce GM a lansat doua modele care pot parcurge intre 40 si 80 de kilometri fara sa consume benzina – Chevrolet Volt si Opel Ampera. Nici Volt si nici Ampera nu au debutat inca pe piata din Marea Britanie.

  „Taxiurile negre sunt cele mai comune vehicule intalnite pe drumurile din Londra, asa ca nu este surprinzator sa aflam ca acestea contribuie la o mare parte din poluarea din orasul respectiv. Cifrele uimitoare pe care le-am prezentat cu acest studiu ilustreaza clar diferenta in calitatea vietii londonezilor printr-o singura schimbare”, a declarat Giles Brown, directorul EcoVelocity.

  Transporturile rutiere reprezinta 80% din poluarea din zona centrala a Londrei, iar taxiurile reprezinta 20% din totalul emisiilor de CO2 din capitala Regatului Unit. In decembrie 2010, Boris Johnson, Primarul Londrei, a anuntat un nou proiect de lege, menit sa imbunatateasca nivelul de calitate al aerului din Londra. Acesta a introdus o limita de varsta de 10 ani pentru taximetrele negre existente si de 15 ani pentru vehiculele private de inchiriat. Incepand cu 1 aprilie 2012, taxiurile britanice vor avea o vechime maxima de cinci ani si vor respecta normele Euro5, in timp ce taxiurile private vor respecta cel putin norma Euro4. Actualul LTI TX4 respecta doar normele Euro4.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *