Studiu: Chimicalele reduc fertilitatea femeilor

0
466

Chimicalele gasite in mod normal in ambalajele alimentelor, produsele cosmetice sau textile reduc fertilitatea femeilor.
fertilitate
Cercetatorii americani au facut aceasta descoperire dupa ce au studiat nivelul de chimicale continut in sangele femeilor gravide, informeaza BBC. Specialistii au impartit femeile in patru grupuri, in functie de cantitatile de chimicale continute in sange. S-a constatat ca femeile cu un continut ridicat de substante toxice in sange au avut nevoie de o perioada mult mai lunga pentru a ramane insarcinate, chimicalele afectandu-le activitatea hormonala.

„Studiul atesta faptul ca femeile trebuie sa acorde o foarte mare importanta factorilor exteriori care le afecteaza fertilitatea”, a declarat Tony Rutheford, director la Societatii Britanice de Fertilitate. Cercetatorii de la Universitatea California au colectat probe de sange de la gravidele care au efectuat o vizita medicala inainte de nastere. Ei au studiat cand a fost planificata sarcina si cat timp le-a luat femeilor sa ramana gravide. Continutul de chimicale in sange varia de la 6,4 la 104,6 nanograme/ml, iar o cantitate mai mare de substante chimice determina, intre alte, un ciclu menstrual neregulat. Oamenii de stiinta au mai concluzionat ca, desi ambalajele folosite la impachetarea produselor alimentare sunt utile in felul lor, fiind rezistente la caldura, apa sau grasimi, concentratia mare de chimicale din acestea poate conduce la producerea unor leziuni asupra organelor interne. „Au fost facute foarte putine cercetari, insa studii recente efectuate pe animale au aratat ca aceste chimicale pot avea o varietate de efecte toxice asupra ficatului, a sistemului imunitar si a organelor de reproducere”, a explicat doctorul Chunyuan Fei.

Studii anterioare au sugerat ca un nivel ridicat de chimicale, ce persista in mediul inconjurator decenii intregi, poate afecta sanatatea fetusilor. Oamenii de stiinta banuiesc ca aceste chimicale influenteaza si calitatea spermei barbatilor. Desi cercetatorii americani recunosc ca nu pot explica inca mecanismele biologice prin care expunerea la chimicale poate reduce fertilitatea, ei sunt de parere ca substantele respective ar putea interfera cu hormonii implicati in procesul de reproducere.

Sursa: Ziua

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.