Studiu Ecopolis: Piata achizitiilor publice verzi din Romania ar putea valora 20 de miliarde de lei

  0
  565
  Studiu Ecopolis: Piaţa achiziţiilor publice verzi din România ar putea valora 20 de miliarde de lei
  Studiu Ecopolis: Piata achizitiilor publice verzi din Romania ar putea valora 20 de miliarde de lei
  Studiu Ecopolis: Piata achizitiilor publice verzi din Romania ar putea valora 20 de miliarde de lei

  Autoritatile publice din Romania cheltuiesc, in fiecare an, 100 de miliarde de lei, iar daca 20% din acest cuantum ar merge pe achizitii publice ecologice, piata de profil ar valora 20 de miliarde de lei, potrivit studiului ‘Achizitii publice ecologice in Romania’, prezentat, miercuri, de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Fundatia Terra Mileniul III in cadrul Romenvirotec 2014 de la Romexpo.

  Potrivit documentului, suma de 100 milioane de lei cheltuita de catre autoritatile publice din Romania pentru achizitii de bunuri si servicii reprezinta echivalentul a circa 20% din Produsul Intern Brut /PIB/.

  ‘Daca doar 20% din aceasta suma ar fi cheltuita pe achizitii publice ecologice, atunci Romania ar avea o piata a produselor verzi de 20 de miliarde de lei’, se noteaza in concluziile studiului.

  La nivel european, statele cheltuie anual 2,3 trilioane de euro pentru achizitii de bunuri si servicii din bani publici, adica de aproximativ 20 ori PIB-ul Romaniei.

  De asemenea, valoarea pietei produselor verzi in UE se cifreaza la 880 miliarde de euro. In acest sens, Comisia Europeana si-a propus sa sprijine achizitiile publice ecologice /APE/ si a stabilit ca, pana in anul 2010, un procentaj de 50% din totalul achizitiilor publice sa fie ecologice.

  ‘Aceasta tinta nu a fost atinsa ca medie in UE, insa foarte multe tari, precum Olanda, Belgia, Danemarca si Suedia au atins si chiar au depasit aceasta tinta. La nivelul anului 2010, media achizitiilor publice ecologice a fost de 38% din valoarea totala a achizitiilor publice (2,3 trilioane euro). Acest lucru inseamna ca piata produselor verzi a atins, in 2010, un nivel de 880 miliarde euro in UE, iar trendul este crescator!’, se arata in studiul Ecopolis.

  Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizatie non-guvernamentala de mediu a carei activitate este orientata catre promovarea principiilor dezvoltarii durabile la nivelul politicilor publice din Romania. Dezvoltandu-se pe modelul unui veritabil think tank pentru dezvoltare durabila in Romania, Ecopolis reuneste prin proiectele derulate o serie de specialisti din zone diverse de expertiza-cercetare, politici publice, participare civica, advocacy, monitorizare legislatie etc.

  Studiul a fost realizat in cadrul proiectului ‘5% in 5 ani. Achizitii verzi pentru o economie verde’, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

  Achizitiile publice verzi acopera zone precum: cumpararea de computere si cladiri eficiente din punct de vedere energetic, echipament de birou facut din produse din lemn provenit din paduri administrate in mod durabil, hartie reciclabila, masini electrice, transport public ecologic, cantine cu alimente organice, electricitate care provine din surse de energie regenerabile si sisteme de aer conditionat, care sa corespunda solutiilor tehnice cele mai avansate pentru protectia mediului.

  Comisia Europeana a stabilit ca, pana in 2010, 50% din totalul achizitiilor publice sa fie ecologice. Tinta nu a fost atinsa de toate statele UE, insa multe dintre ele au tinte si rezultate importante, cum ar fi Finlanda, care pana in 2010, a reusit performanta de a achizitiona 70% produse si servicii ecologice in institutiile statului.

  Conform tintelor asumate cu Uniunea Europeana, Romania trebuia sa fi acoperit, in 2013, un procentaj de minimum 10% in Achizitii Publice Ecologice /APE/ din totalul achizitiilor. De asemenea, din anul 2017, procentajul trebuie sa depaseasca 50% din total.

  Romania nu a adoptat pana in prezent un Plan National de Actiune privind achizitiile publice ecologice, aflandu-se printre ultimele state fara o strategie in acest sens.

  Pana in prezent, in cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/ a fost redactata Legea Achizitiilor Publice Verzi in urma Protocolului de colaborare semnat intre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si institutia de profil.

  Legea se afla in dezbatere, Ecopolis, Terra Mileniul III si partenerii din tara organizand opt dezbateri publice in toate regiunile pentru a discuta cu autoritatile locale si centrale, precum si politicieni, organizatii nonguvernamentale si alte persoane interesate prevederile legii si necesitatea planului multianual pentru Achizitii Publice Ecologice. Prima dezbatere de acest fel a avut loc pe 14 martie la Timisoara.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.