Studiu: Mancarea grasa provoaca dependenta precum cocaina

0
461

Cercetatorii au confirmat ceea ce multa lume acuza: sunca, prajiturile sau alte alimente delicioase, dar care ingrasa, ar putea provoca dependenta.mancarea grasa

Un nou studiu efectuat pe soarecei arata ca mancarurile grase, bogate in calorii, afecteaza creierul la fel precum cocaina sau heroina. Dorgurile, precum si mancatul excesiv de „junk food” supraincarca gradual asa numitii centri ai placerii din creieri, declara doctorul Paul J. Kenny, de la Scripps Research Institute, Florida.

In cele din urma, centrii placerii cedeaza si atingerea aceleiasi placeri- sau chiar sentimentul normal necesita o cantitate crescanda de drog sau mancare.

„Oamenii stiu intuitiv ca mancatul excesiv inseamna mai mult decat vointa. Exista un sistem in creuer ce a fost activat iar aceasta conduce la un mancat excesiv la nivel subconstient”, arata cercetatorul.

In studiu, publicat in Nature Neuroscience, Kenny si colegii sau au studiat trei grupuri de soareci timp de 40 de zile. Unul din grupuri a primi mancare normala pentru ei. Un al doilea grup a primi sunca, carnati, prajituri, si alte asemenea alimente, dar doar pentru o ora in fiecare zi. Un alt grup insa a primit asemenea alimente cu care se putea rasfata 23 de ore pe zi.

Evident, cei care mancau alimente umane au devenit curand obezi, dar si creierele lor s-au modificat. Prin monitorizarea implanturilor din creier s-a descoperit ca cei din ultimul grup au dezvolta o toleranta la placerea pe care le-o ofera alimentele si trebuiau sa manance mai mult pentru a se simti bine.

Au inceput sa manance obsesiv, pana la punctul in care au continuat sa faca acest lucru si cu durere. Cand cercetatorii aplicau un soc electric in prezenta alimentelor, cei din primele doua grupuri se fereau de mancare. Dar soarecii obezi, nu. „Atentia lor era concentrata doar pe consumul mancarii.

In studiile anterioare, soarecii au demonstrat schimbari similare cand li s-a oferit acces nelimitat la cocaina sau heroina.

Sursa: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.