Studiu: Vitamina E ar favoriza aparitia tumorilor canceroase

0
470
vitamina e
Studiu: Vitamina E ar favoriza aparitia tumorilor canceroase

Aparitia tumorilor canceroase ar putea fi favorizata de vitamina E si suplimentele cu antioxidanti, se arata intr-un nou studiu facut de cercetatorii suedezi.

O echipa de cercetatori ai Universitatii suedeze din Göteborg a administrat vitamina E soarecilor cu cancer la plamani in faza incipienta, observand ulterior ca boala s-a raspandit mai rapid, iar animalele au murit de doua ori mai repede decat se asteptau. Experimentele reluate pe celulele umane au confirmat descoperirea.

Ulterior, soarecilor li s-a administrat un al doilea medicament, un tip de antioxidant utilizat pentru tratarea maladiilor pulmonare asociate cu fumatul, cercetatorii observand ca efectul de accelerare a fost acelasi.

Pentru organismul sanatos, vitamina E si alti antioxidanti au proprietati protectoare, deoarece distrug moleculele daunatoare denumite radicali liberi. Oamenii de stiinta considera insa ca antioxidantii ar putea de fapt sa “hraneasca” boala, dupa ce cancerul a inceput deja sa se dezvolte, dezactivand mecanismele naturale de aparare ale organismului.

Cercetatorii suedezi au precizat ca au administrat vitamina E in aceleasi cantitati regasite in suplimentele alimentare.

Acestia au recomandat ca vitamina E, precum si suplimentele cu vitamina A si C sa fie “folosite cu prudenta” de fumatori, pacienti cu cancer pulmonar si cu bronsita, emfizem pulmonar si alte afectiuni cronice asociate cu fumatul, precizand ca este inca devreme sa afirme cu certitudine ca aceste substante accelereaza si raspandirea altor forme de cancer.

Recomandarea oamenilor de stiinta suedezi, care au publicat studiul in revista Science Translational Medicine, nu se aplica insa si “superalimentelor” bogate in aceste vitamine, cum ar fi afinele, deoarece acestea ar trebui consumate in cantitati uriase pentru a oferi nivelurile de antioxidanti din suplimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.