Sturionii de acvacultura ar putea salva sturionii salbatici din Dunare

Sturionii de acvacultura ar putea salva sturionii salbatici din Dunare
Sturionii de acvacultura ar putea salva sturionii salbatici din Dunare

Singurele populatii viabile de sturioni salbatici din Europa se afla in sectorul de Dunare impartit de Romania si Bulgaria, dar aceste specii – un deliciu culinar – sunt la un pas de disparitie. Cei care vor totusi sa se bucure de produse din carne de sturion sau caviar au o alternativa: produsele de acvacultura.

Daca functioneaza in conformitate cu principiile de conservare a naturii, fermele de sturioni, un sector de acvacultura in continua dezvoltare in Romania si Bulgaria, pot avea un efect pozitiv asupra evolutiei stocurilor de sturioni salbatici din Dunare, dar si asupra economiei locale.
Conform cercetarilor WWF de la inceputul proiectului Life+ „Protejati sturionii, cel mai valoros dar al Dunarii”, situatia actuala a sturionilor din Dunare nu este insa pe deplin inteleasa de catre publicul larg. Astfel, din studiul Ipsos realizat in 2013 pe un esantion de 500 de persoane din Romania, situatia sturionilor din Dunare este considerata de romani destul de importanta (72%), iar 57% dintre respondenti ar consuma carne de sturion daca ar avea ocazia.
Se observa o distanta mare intre atitudinile si comportamentul consumatorilor de carne de sturion sau caviar. 8% declara ca sunt consumatori de carne de sturion, dar nu isi doresc neaparat sa consume astfel de produse, doar 19% fiind consumatori multumiti. Apoi, produsele de carne de sturion sunt considerate de lux de 38% dintre respondenti care declara ca nu consuma carne de sturion, dar le-ar placea sa incerce, in timp ce un procent similar (35%) nu consuma si nici nu sunt tentati sa faca asta in viitor.
Dintre respondentii care stiu despre sturioni, 73% declara ca nu au consumat niciodata carne de sturion, 9% o singura data, 17% de cateva ori si doar 2% consuma carne de sturion frecvent. Nu-i de mirare atunci ca 24% dintre cei care au consumat carne de sturion au facut asta ultima data acum mai bine de 10 ani, deci inainte de prohibitie, 48% in ultimii 10 ani si doar 28% in ultimul an.
Mai avem sturioni salbatici in Dunare si mai putem salva aceste specii, exista solutii cum ar fi acvacultura. Dar toate eforturile trebuie sutinute de catre consumatori care trebuie sa se informeze. Altfel, desi faptul ca sturionul e <<proaspat pescuit din Dunare>> suna bine, ei risca sa devina complici la o ilegalitate si sa contribuie, fara voia lor, la disparitia unei specii cu care ne mandrim. Iar cand vine vorba de caviar, daca eticheta CITES lipseste, risca sa cumpere cu bani multi un produs fals, a declarat Cristina Munteanu, coordonatorul proiectului Life+ „Protejati sturionii, cel mai valoros dar al Dunarii” in Romania.

Conform studiului mentionat anterior, 23% dintre respondenti declarand ca desi consuma caviar, nu sunt interesati sa faca acest lucru. Pe de alta parte, 66% dintre respondentii care cunosc sturionii, nu stiu ca pestii sunt omorati pentru a se obtine caviarul, iar majoritatea (87%)
nu pot sau nu stiu sa faca diferenta intre caviarul legal si cel ilegal.

Din 1998, toate speciile de sturioni sunt protejate in conformitate cu Conventia privind comertul international cu specii ale faunei si florei salbatice (CITES). In plus, conform legislatiei din Romania si Bulgaria in vigoare pana pe 31 decembrie 2015, pescuitul sturionilor salbatici este interzis, cat si comertul cu produse provenite de la aceste specii, cum ar fi carnea sau caviarul.

Pentru a contribui la conservarea sturionilor din Dunare,  WWF- Romania a demarat proiectul de informare Life+ „Protejati sturionii, cel mai valoros dar al Dunarii!” prin care sa contribuie la supravietuirea, pe termen lung, a acestor specii cu valoare naturala si economica ridicata. Proiectul reprezinta o contributie majora la protejarea biodiversitatii europene. Mai multe informatii sunt disponibile pe: sturioni.wwf.ro.

Pentru mai multe informatii sau declaratii ale expertilor WWF, va rugam contactati:
Cristina Munteanu, Coordonatorul proiectului in Romania, [email protected], t: 0730 098 710
Adriana Trocea, Specialist Comunicare WWF-Romanina, [email protected], t: 0728 27 87 37

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):
Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *