Concurs de case ecologice in Franta. Romanii s-au clasat pe ultimul loc, din lipsa de fonduri

Concurs de case ecologice în Fran?a. Românii s-au clasat pe ultimul loc, din lips? de fonduri
Concurs de case ecologice in Franta. Romanii s-au clasat pe ultimul loc, din lipsa de fonduri
Concurs de case ecologice in Franta. Romanii s-au clasat pe ultimul loc, din lipsa de fonduri

Studentii romani s-au dus la Versailles cu una dintre cele mai ingenioase idei pentru casele inteligente. Insa nu au avut bani sa termine la timp proiectul, asa ca s-au clasat pe ultimul loc. Ca o ironie, insa, italienii au angajat muncitori romani sa le ridice casa inteligenta.

Vremea a pus la incercare cea mai mare competitie de case solare, desfasurata la Versailles, langa palatul Regelui Soare. Ploaia a fost o proba in plus pentru cele douazeci de case inscrise in concurs, construite de la zero de echipe de studenti din toata lumea. Ideile romanilor nu au impresionat juriul dintr-un singur motiv: casa nu a fost terminata la timp, iar finisajele lasau de dorit.

„Bugetul pentru acest proiect a fost undeva la 700.000 de euro. Sunt case in concurs la 10 milioane de euro. Ni s-au promis sponsorizari si n-au mai fost. Asta a fost foarte grav pentru noi”, spune Andra Oancea, reprezentant Romania.

Din lipsa banilor, romanii nu au putut angaja constructori profesionisti, asa cum au facut italienii, care au ridicat casa cu muncitori romani. Ambasadorul Romaniei la Paris nu vede nimic ironic in asta.

„Inseamna ca muncitorii romani sunt foarte buni, foarte apreciati si utilizati peste tot in Europa”, spune Bogdan Mazuru, ambasadorul Romaniei la Paris.

Din pacate, din lipsa de finantare, casa inteligenta nu a mai fost ridicata, fiind singurul exemplu de acest tip de la Versailles.

Studentii de la Universitatea de Arhitectura, Politehnica si Finante au pus cap la cap un proiect ce pare desprins din viitor: o sera integrata in casa care incalzeste locuinta, podea din granit care degaja caldura sau reciclarea apei, inclusiv de la vasele puse la uscat.

„Sunt conducte mici pe care le puteti vedea. Sunt conectate la un sistem mai mare si la boilerele noastre cu apa calda. In pereti putem gasi o alta inovatie a proiectului nostru: materiale cu schimbare de faza. Acestea iti regleaza temperatura. Tot ce trece peste 24 de grade este inglobat in acest material, care la nivel molecular isi schimba faza din solid in lichid si invers. In timpul verii inglobeaza caldura, in timpul noptii o degaja inapoi”, explica Mihai Toader Pasti, manager proiect.

Casa poate fi comandata de la distanta prin telefon sau laptop.

„Aceasta casa nu oconsuma energie, practic produce. Are un surplus de energie”, spune Petre Butu, vicepresedinte companie energetica.

Prototipul construit de studentii romani costa 300.000 de euro, insa daca este produs industrial, costurile ar putea scadea la jumatate, spun managerii proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *