SUA, din nou in proces pe probleme de mediu

Ursii albi pun piedici exploatarilor de petrol si gaze de la Polul Nord
ursul polar
Alaska a dat in judecata guvernul SUA pentru ca a trecut ursul polar pe lista speciilor amenintate. Statul nordic sustine ca decizia afecteaza exploatarea hidrocarburilor.

Odata cu catalogarea ursilor albi drept animale periclitate, nu numai exploatarea resurselor va fi ingreunata, dar si practicarea pescuitului comercial si a turismului, acuza Sarah Palin, guvernatorul statului Alaska, citata de Reuters.

“Credem ca decizia de a trece ursul polar pe lista animalelor amenintate nu se bazeaza pe cele mai bune date stiintifice si comerciale”, a spus Sarah Palin, guvernatorul Alaskai.

Reprezentantii statului Alaska au spus in justitie ca Serviciul pentru Pescuit si Viata Salbatica al SUA – care a contribuit la catalogarea ursului polar ca vulnerabil – a uitat sa mentioneze ca acelasi urs polar a supravietuit altor perioade de incalzire a climei.

Ecologistii se implica

Organizatia ecologista Greenpeace, Consiliul pentru Conservarea Resurselor Naturale si Centrul pentru Biodiversitate vor interveni in acest caz.

“Procesul acesta nu are legatura cu incalzirea globala si cu ursii polari. Este vorba mai degraba despre dorinta oarba a companiilor petroliere de a cauta titei in habitatul ursilor arctici, fara a se arata deloc ingrijorate de impactul pe care petrolul il va avea asupra mediului, atunci cand acesta va fi ars”, a spus Melanie Duchin, membru Greenpeace SUA.

Un studiu american publicat anul trecut a aratat ca doua treimi din ursii polari – 16.000 de exemplare – ar putea disparea pana in 2050 daca predictiile referitoare la topirea ghetarilor, pe fondul incalzirii globale, se vor adeveri. Pe de alta parte insa, Alaska sustine ca populatia de ursi arctici s-a dublat in ultimii 40 de ani.

Masuri speciale pentru ursii polari

Ursii polari au ajuns pe lista guvernului american care contine animalele amenintate cu disparitia, pentru ca arealul in care traiesc animalele se reduce din cauza incalzirii climei, informeaza BBC.

Dupa ce o specie intra pe aceasta lista, guvernele lumii si organizatiile internationale iau masuri pentru protectia mediului natural in care traieste animalul respectiv.

Ecologistii cer ca firmele care exploateaza hidrocarburi in zona Alaskai sa ia masuri drastice de protectie a animalelor polare.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente