SUA: Numarul cazurilor de cancer de piele a inregistrat o crestere alarmanta in randul persoanelor sub 40 de ani

0
385
Efectul nebănuit al vieţii moderne: de ce au explodat cancerele de piele în ultimii 30 de ani
Numarul cazurilor de cancer de piele a inregistrat o crestere alarmanta in randul persoanelor sub 40 de ani

Numarul cazurilor de cancer de piele a inregistrat o crestere alarmanta in randul persoanelor sub 40 de ani, in ultimele decenii in Statele Unite. Una dintre cauze o reprezinta frecventarea saloanelor de bronzat, arata un studiu aparut la inceputul acestei saptamani in editia revistei Mayo Clinic Porceedings, anunta Agerpres.

Cercetatorii au studiat datele de la pacienti cu varste cuprinse intre 18 si 39 de ani, dintr-o regiune a statului Minessota (nord), diagnosticati cu melanom intre 1970 si 2009. Au constatat ca, in cursul acestei perioade, incidenta cancerului a crescut de opt ori la tinere si de patru ori la tineri.

In general, riscul de melanom este mai mare la barbati decat la femei, dar situatia se schimba in cazul tinerilor adulti si adolescenti, sustin autorii cercetarii conduse de dr. Jerry Brewer, dermatolog de la Mayo Clinic.

„Ne asteptam la o crestere accentuata, asa cum pusesera in evidenta studii realizate anterior, dar am descoperit incidente ale bolii mai mari decat in statisticile Institutului national american pentru cancer (NCI), indeosebi la tinerii intre 20 si 30 de ani”, explica autorii studiului.

Ei considera ca explozia numarului de cancere de piele la tinerii adulti se explica prin frecventarea crescuta a saloanelor de bronzat, mai ales de catre femei. „Un studiu recent arata ca persoanele care se aseaza frecvent sub lampa de bronzat prezinta un risc cu 74% mai mare decat celelalte sa dezvolte un melanom si stim ca tinerele recurg mai des la bronzarea artificiala decat tinerii.
Rezultatul acestui studiu subliniaza importanta campaniilor pentru reducerea factorilor de risc de dezvoltare a unui cancer de piele si avertizarea tinerilor in privinta efectelor cancerigene ale lampilor de bronzat”, a declarat dr. Jerry Brewer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.