Substantele petrochimice afecteaza mediul si atenteaza la sanatatea oamenilor!

petrochimica.jpgIngredientele petrochimice si subprodusele lor, precum bioxidul nu numai ca afecteaza mediul inconjurator dar cauzeaza si grave probleme de sanatate. Din cele 75.000 de produse chimice inregistrate de Agentia de Protectie a Mediului doar un sfert au fost testate complet pentru a afla daca afecteaza sanatatea oamenilor sau/si a mediului inconjurator.

De obicei este nevoie de numeroase episoade care arata ca aceste produse afecteaza sanatatea oamenilor, sau a mediului inconjurator, si de asemenea, dovezi stiintifice, inainte ca cineva sa actioneze. Astfel ca, legile curente permit utilizarea acestor compusi chimici in numeroase produse, iar retragerea acestora de pe piata se face doar in urma unor dovezi clare ca acestea pot fi foarte periculoase.
Iata produse pe care noi le folosim aproape zilnic si care contin ingrediente periculoase ce ne afecteaza santatea treptat dar sigur, si care polueaza mediul inconjurator:

Pasta de dinti: multe paste de dinti contin ingrediente obtinute din „petroleum” cum ar fi colorantii artificiali sau „mineral oil”. Bicarbonatul de sodiu sau pastele naturale sunt o alegere mult mai sanatoasa!

Cosmetice: foarte multe cosmetice contin ingrediente obtinute din petrochimice. De exemplu, luciul de buze este obtinut din „petroleum oil”, iar oja contine solventi derivati din petrol cum ar fi un ingredient numit „toluene” mai frecvent intalnit in lista de ingrediente ca methylbenzene.

Produsele pentru ingrijirea parului: Spuma de par, gelul si fixativul pentru par contin igrediente precum phthalates, niste substante chimice care sunt folosite pentru a face plasticul mai flexibil sau ca solventi. Vopselele pentru par contin ingrediente nocive precum ammonia -amoniac si lead- plumb. O alternativa naturala ar putea fi henna sau ceaiurile concentrate din plante precum musetelul, nucul, castanele etc.

Parfumurile si aftershave-urile: contin o combinatie de substante chimice, solventi si uleiuri esentiale, alcool, iar printre cele mai periculoase substante se numara igrediente precum toluene sau ketone. Aproximativ 95% din ingredientele parfumurilor sunt derivate din substante petrochimice. Aceste produse provoaca reactii alergice la nivelul pielii, dureri de cap, greata etc. Este de preferat sa se foloseasca uleiuri esentiale naturale.

Sapunul: multe sapunuri contin substrante derivate din petrochimice cum ar fi parfumul, colorantii artificiali sau uleiul mineral – mineral oil, care cauzeaza reactii alergice la nivelul pielii. Este indicata folosirea sapunurilor ecologice, vegetale fara parfumuri artificiale.

Lotiuni de corp, lotiuni cu factor de protectie solar: multe produse pentru ingrijirea corporala contin ingrediente precum DEHP sau DBP. S-a demonstrat ca in cazul animaleleor, aceste substante sunt toxice pentru ficat, rinichi si ataca sistemul nervos. DBP este folosita in parfumuri, oja, lotiuni si spray fixativ. Anumite produse cu factor de protectie solar contin ingrediente cancerigene precum diethanolamine, DEA , TEA, padimate-o si titanium dioxide. Alte ingrediente afecteaza sistemul endocrin : benzophenone (oxybenzone), homosalate, octyl-methoxycinnamate (octinoxate), si parabens (methyl-, ethyl-, butyl-, propyl-)”. Mai mult decat atat, aceste lotiuni contin ingrediente care sunt associate cu alergiile de piele: avobenzone (parsol 1789), benzophenone, octyl-methoxycinnamate, si PABA (para-aminobenzoic acid. Nu numai ca aceste substante ne afecteaza sanatate dar afecteaza si mediul inconjurator. Diethanolamine este o substanta prezenta in apele raurilor si ameninta viata animalelor si chiar si pe cea a oamenilor. Benzophenone este o substanta prezenta in apa raurilor dar si in panza freatica, in sol si in aer si poate afecta ficatul si oasele animalelor care ingereaza o cantitate prea mare din aceasta substanta. Aceste substante din lotiunile cu factor de protectie solar se dizolva in apa atunci cand inotam sau facem baie si reprezinta o amenintare pentru viata marina, pesti si amfibieni.

Mai mult decat atat, studiile au aratat ca substantele petrochimice sunt stocate de depozitele de grasime ale corpului uman, iar aceste substante pot produce cancer si multe alte boli.

Sursa: Ecology Center

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *