Subventie de 1,5-3,5 certificate verzi/MWh energie verde

Subventie de 1,5-3,5 certificate verzi/MWh energie verde
Subventie de 1,5-3,5 certificate verzi/MWh energie verde

De o vreme inclusiv consumatorii casnici de energie electrica primesc factura pe care scrie certificate verzi. Aceste certificate reprezinta subventia care se acorda producatorilor de energie electrica prin punerea in valoare a surselor regenerabile – fotolvoltaica si eoliana. „Fotovoltaicii” primesc 3,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea iar ”eolienii” 1,5 certificate.

Iata ca aceste unitati producatoare de energie electrica au inceput, din acest an, sa arunce cantitati mari de energie pe piata la preturi mult sub media tranzactiilor. Potrivit unor aprecieri, ele isi permit sa practice preturi mai mici decat ceilalti producatori activi pe bursa pentru ca productia lor de energie este subventionata prin sistemul certificatelor verzi de catre toti consumatorii de energie electrica de la noi din tara.

„Fotovoltaicii” primesc 3,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea, iar ”eolienii” 1,5 certificate. Un certificat se tranzactioneaza la 40 de euro, deci producatorii de energie din cele doua surse amintite ar iesi in profit chiar daca si-ar vinde pe gratis marfa.

Pe de alta parte, traderii care achizitioneaza energia ieftina, o vand in prinicipal la export, mizand pe diferenta de pret dintre piata locala si cele vecine. In ultimele sase luni, Romania a fost un exportator net de curent, cu medii zilnice de 400 – 600 de MWh. In unele zile, exporturile au ajuns si la 1.000 de MWh -15% din productia totala.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente