EDF si GDF Suez concureaza pentru a castiga doua proiecte eoliene franceze, estimate la 4,6 mld dolari

EDF si GDF Suez concureaza pentru a castiga doua proiecte eoliene franceze, estimate la 4,6 mld dolari
EDF si GDF Suez concureaza pentru a castiga doua proiecte eoliene franceze, estimate la 4,6 mld dolari

Cele mai mari companii de utilitati din Franta, Electricite de France SA si GDF Suez SA, concureaza pentru a dezvolta doua proiecte eoliene offshore in largul coastei franceze, fiecare cu o capacitate de 500 de megavati, deoarece tara vrea sa extinda producerea de energie curata, potrivit Bloomberg.

Ofertele celor doua companii de dezvoltare a instalatiilor din apropiere de zona Le Treport si intre insulele Noirmoutier si Yeu au fost trimise Comisiei de reglementare a energiei, au anuntat vineri EDF si GDF Suez. In martie, Franta a lansat ofertele pentru atragerea unor investitii de aproximativ 3,5 miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari), in conditiile in care nu detine proiecte eoliene pe mare. Franta are ca obiectiv obtinerea a 6.000 de megavati din proiecte eoliene offshore, din maree sau din energia valurilor, pana in 2020, si reducerea productiei de energie nucleara.

Oferta GDF Suez include un model de turbina mai mare, a declarat vineri seful companiei, Gerard Mestrallet. Partenerii GDF pentru aceasta oferta sunt EDP Renovaveis SA, Neoen Marine si Areva SA, in timp ce partenerii EDF sunt companiile Alstom si Wpd Offshore. Franta obtine 75% din electricitate din parcul sau de 19 centrale nucleare, dar incearca sa reduca aceasta dependenta la 50% prin dezvoltarea surselor de energie regenerabila.

Dan Teodoreanu, vicepresedintele Asociatiei Patronale Surse Noi de Energie (SunE), a anuntat luna trecuta ca Romania se afla pe locul 10 in Uniunea Europeana din punctul de vedere al productiei de energie eoliana. ‘In acest moment, in UE sunt instalate turbine eoliene cu o capacitate totala de 106.000 MW. Cea mai mare productie este in Germania, unde sunt peste 30.000 de MW, si in Spania, cu peste 20.000 de MW. Urmeaza Marea Britanie, Italia si Franta. Romania este pe locul 10, suntem intre tarile cu un numar semnificativ de centrale eoliene’, a declarat Dan Teodoreanu.

Profitul grupului francez de utilitati GDF Suez a scazut in primele noua luni din acest an cu 6,5% din cauza diminuarii pretului electricitatii in Europa si a opririi activitatii la centralele electrice din Belgia pentru servicii de mentenanta. Profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) a scazut la 10,3 miliarde de euro (13,8 miliarde de dolari) in perioada ianuarie-septembrie 2013, in linie cu estimarile analistilor.

Compania si-a mentinut obiectivul de a inregistra in acest an un profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare de 13-14 miliarde de euro. GDF Suez, afectata de cererea mai scazuta pentru gaze si electricitate in Europa, inchide unele centrale pentru a reduce costurile, incercand sa se extinda in Asia, America Latina si Orientul Mijlociu.

Compania a avertizat ca ar putea fi fortata sa faca o depreciere a valorii centralelor din cauza inrautatirii conditiilor economice din Europa. Datoria neta a GDF a scazut la 29,8 miliarde de euro la 30 septembrie, de la 32,2 miliarde de euro la 30 iunie.

Punerea in exploatare a noilor centrale din Thailanda si America Latina, evolutia favorabila a cursului de schimb in America Latina si regiunea Asia-Pacific si performanta solida a activitatilor LNG (gaz natural lichefiat) in SUA au majorat afacerile internationale ale GDF.

GDF Suez este prezent in Romania in trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate si servicii energetice si de mediu. GDF Suez Energy Romania dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienti, gestioneaza o retea de distributie de 17.000 km si are aproximativ 4.000 de salariati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *