Suceava: Gaterele duduie, padurile Sucevei sunt tot mai rare

0
360

Din codrii Bucovinei se recolteaza anual, legal, peste 2 milioane de metri cubi de lemn. In paralel, infloreste industria taierilor ilegale. Doar in ultimul an infractorii cu drujbe au fost prinsi cu „marfa” in valoare de 1,8 milioane de lei.gaterele duduie

Peste jumatate din masa lemnoasa, adica 1,2 milioane de metri cubi, este exploata in prezent din padurile statului. Privatii au taiat restul de 800.000 de metri cubi. „Felia” statului se micsoreaza insa treptat, pe masura ce tot mai multe paduri sunt retrocedate mostenitorilor.

Chiar in urma cu trei zile, Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor a retrocedat aproape 1.500 de hectare de padure. „Au fost improprietarite 82 de persoane fizice, doua comune si o obste”, a precizat Monica Tataru, purtatorul de cuvant al Prefecturii Suceava.

Peste 100 de hoti cu drujba

Directia Silvica administreaza in prezent 280.096 de hectare de padure in propietate publica si 69.000 de hectare in proprietate privata. Multi suceveni se considera deja stapani absoluti pe padurile lor si taie copacii fara sa se sinchiseasca de lege.

„In prima jumatate a anului 2010 au fost taiati ilegal 3.073 de metri cubi de lemn, din care 2.031 in proprietatea statului, iar 1.042 in proprietati private”, ne-a spus Cezar Tulbure, seful Biroului de Paza si Protectia Pardurilor de la Directia Silvica. Acesta sustine ca oamenii sunt tentati de castigul imediat si facil pe care il aduce taierea unui arbore.

„Majoritatea celor care taie arbori obtin pentru un metru cub 300 de lei”, a precizat acesta. Sefii Directiei Silvice au numarat anul acesta 57 de taieri ilegale de paduri si au amendat 110 „gospodari”, dar ne consoleaza spunand ca fenomenul a scazut la jumatate, comparativ cu anii precedenti. „Problemele de atunci legate de taieri ilegale au fost rezolvate prin legile emise si care acum protejeaza padurile”, sustine Mihai Mihetiu, seful Directiei Silvice.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.