Oamenii de stiinta de la Universitatea Medicala din Exeter spun ca sucul de sfecla rosie consumat in mod regulat duce la scadere atensiunii arteriale si previne aparitia bolilor de inima, datorita continutului de potasiu si acid folic. In acelasi timp, sucul de sfecla rosie are si un continut ridicat de vitamine, fapt ce ajuta la imbunatatirea metabolismului, combaterea anemiei si imbunatatirea functiei ficatului, pe care il ajuta sa distruga grasimile depozitate. Cercetatorii spun ca un pahar cu suc de sfecla are 80 de kilocalorii, 3,4 grame fibre, 1,7 grame de carbohidrati, 136 mg acid folic, 131 mg sodiu, 519 mg potasiu, care preveni si trataza afectiunile cardiace. Continutul de magneziu din aceasta leguma este recomandata de specialisti in restabilirea echilibrului psihic.
Nutritionistii recomanda un pahar de suc de sfecla rosie pe stomacul gol, mai ales in cazul persoanelor care sufera de afectiuni digestive, pulmonare si hepatice. De asemenea, sfecla rosie este indicata si femeilor insarcinate pentru ca este bogata in vitaminele A, B, C,E, K si contine calciu si fier. Mai mult, oamenii de stiinta spun ca includerea sfeclei in dieta zilnica ajuta la reducerea riscului aparitiei de dezechilibre cognitive, osteoporoza si afectiuni cauzate de un nivel ridicat al colesterolului.
Pe de alta parte, cercetatorii mentioneaza ca o calitate foarte importanta a sfeclei este faptul ca, odata gatita sau fiarta, ea nu isi pierde din proprietatie benefice, ca in cazului celorlalte legume. Expertii atrag atentia insa asupra faptului ca persoanele care sufera de diabet trebuie sa o evite, deoarece sfecla are un continut ridicat de zahar.
Sursa: Gandul