Sunteti de acord cu amendarea stapanilor care nu curata dupa caini?

De cinci ori Primaria Capitalei a incercat sa impuna o serie de masuri prin care isi propune sa-i civilizeze si sa-i educe pe stapanii de caini. Ieri, consilierii municipali au aprobat normele de salubrizare si igienizare in Capitala, care ii obliga pe bucuresteni sa curete trotuarele din fata caselor si sa stranga dupa cainisa stranga dupa caini

Astfel, stapanii vor fi obligati sa aiba in dotare, cand ies cu cainii la plimbare, faras, matura si punga care vor fi folosite pentru a ridica dejectiile si pentru a curata locul. Alte masuri prevedeau obligatia de a curata trotuarul din fata casei.

Acestia vor fi amendati cu sume intre 200 si 500 de lei daca atunci cand isi plimba animalele de companie nu vor avea faras, matura si pungi pentru curatarea dejectiilor acestora.

De asemenea, proiectul interzice cresterea sau intretinerea, in Bucuresti, in gospodarii individuale, a animalelor si pasarilor pentru consum, piele, blana si tractiune, a albinelor, viermilor de matase si asimilate acestora.

O chestiune de educatie

Fiecare proprietar de animal ar trebui sa stranga dupa el in mod normal, explica medicul veterinar Nicoleta Mihai, care precizeaza ca acest lucru tine de ingrijirea animalului.

Ea considera ca autoritatile trebuie sa recurga la amenzi pentru ca, altfel, oamenii nu vor deveni constienti de acest aspect. La fel se intampla si in cazul sterilizarii cainilor, foarte multi stapani refuzand sa isi sterilizeze animalul si apoi abandonand puii pe strada, ceea ce nu face decat sa ridice numarul de caini comunitari.

„Este o problema de civilizatie si de educatie, dar care tine si de igiena. Oamenii care nu au caini vor sa iasa pe strada intr-un oras curat”, spune medicul veterinar.

Este inestetic

Legea care le permite autoritatilor sa dea aceste amenzi exista din 2005, dar nu a fost aplicata. Singurul sector unde s-au luat masuri este cel condus de liberalul Andrei Chiliman. In sectorul 1, in zonele intens pietonale si in marile parcuri au fost instalate cosuri speciale pentru a strange mizeria lasata de caini, dupa modelul din strainatate.

Iata ce prevede HCGMB nr. 243/20.10.2005: „Art. 1. Se interzice plimbarea pe domeniul public (alei asfaltate, trotuare) a cainilor de companie, fara ca proprietarul acestora sa dispuna de materialele necesare pentru curatirea locului si evacuarea dejectiilor fiziologice. Art. 3. Se interzice plimbarea cainilor de companie fara lesa prin parcuri si gradini, iar cei din categoria cainilor agresivi fara botnita, unde proprietarul animalului de companie trebuie sa pastreze curatenia. Art. 4 Prin materiale necesare pastrarii curateniei, in temeiul art.1, se intelege fie ca proprietarul sa aiba asupra sa matura, faras si punga de unica folosinta, fie manusi si pungi de unica folosinta. Art. 5. Nerespectarea prevederilor prezentei hotarari constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1 la 5 milioane ROL (100-500 RON)”.

Politistul are nevoie de flagrant

Politistii comunitari sunt aceia care pot da amenzile stapanilor de caini ce nu strang dejectiile animalelor. Problema este ca, pentru a putea da o amenda, politistul comunitar trebuie sa ii prinda in flagrant pe stapan si animal, dupa cum explica un agent de politie, care nu a dorit ca numele sa ii fie mentionat.

Adica, daca vreti sa reclamati un vecin, trebuie sa stiti cam pe la ce ora iese cu cainele la plimbare si sa il chemati pe politistul comunitar din cartier. Acesta il va pandi pe stapan si il va putea amenda doar daca il vede ca nu strange dupa animal.

Sunteti de acord cu amendarea stapanilor care nu curata dupa caini?

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *