Persoanele supraponderale sunt acuzate ca ar contribui la incalzirea globala, pentru ca sporesc productia de alimente si consuma mai mult combustibil decat persoanele cu o greutate normala, potrivit cercetatorilor britanici.
Unii cercetatori britanici sustin ca supraponderalii necesita mai multa benzina pentru a fi transportati, iar cantitatea de alimente consumata necesita mai multa energie pentru a fi produsa decat in cazul persoanelor cu o greutate si o dieta normale, relateaza Daily Telegraph.
Potrivit unei echipe de cercetatori de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, pe langa aceste „efecte”, supraponderalii contribuie si la criza alimentelor si la cresterea pretului energiei.
„Toti devenim mai grei si este o responsabilitate globala. Obezitatea este partea cheie dintr-o imagine mai mare”, a spus cercetatorul Phil Edwards.
Edwards si colegul sau, Ian Roberts, spun ca, deoarece oamenii cu o greutate normala mananca mai putin, acestia au sanse mai mari sa mearga mai mult pe jos decat sa se bazeze pe masina, iar o populatie mai slaba ar scadea cererea de combustibil si de mancare. Pentru ca 20 la suta din efectul de sera provine din agricultura, orice reducere a consumului de alimente ar ajuta la reducerea emisiilor nocive.
Edwards si Roberts au descoperit ca persoanele obeze au nevoie de 1.680 de calorii zilnic pentru a-si mentine energia normala si de alte 1.280 de calorii pentru a intretine activitatile zilnice, cu 18 la suta mai mult decat o persoana cu indicele masei corporale normal.
Cel putin 400 de milioane de adulti sunt obezi in lume. Organizatia Mondiala a Sanatatii a preconizat ca, pana in 2015, 2,3 miliarde de adulti vor fi supraponderali si peste 700 de milioane de persoane vor fi obeze.
In cercetarea lor, specialistii au estimat ca 40 la suta din populatia globala este obeza, indicele masei corporale fiind peste 30. Indicele normal este considerat cel intre 18 si 25, persoanele cu indicele de peste 25 sunt supraponderale, iar cele peste 30 sunt obeze.
„Promovarea unei distributii normale a acestui indice ar reduce cererea globala si implicit pretul pentru mancare”, au explicat Edwards si Roberts in cea mai recenta editie a revistei de specialitate The Lancet.
Insa unii nutritionisti spun ca cercetarea ignora cauzele mai importante care duc la cresterea productiei de alimente.
„Aruncam mult mai multa mancare decat cele 460 de calorii in plus pe zi, mentionate in studiu. Cu alte cuvinte, mare parte din surplusul din productia de alimente se datoreaza faptului ca aruncam mancare si nu ca o mancam excesiv”, a spus medicul Tim Church, de la Louisiana State University. Acesta a precizat ca se estimeaza ca o patrime din productia de alimente din SUA ajunge la gunoi.
Sursa: Mediafax