Suprataxare pentru produsele alimentare nesanatoase

Suprataxare pentru produsele alimentare nesanatoase
Suprataxare pentru produsele alimentare nesanatoase
Suprataxare pentru produsele alimentare nesanatoase

Prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele onorific al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, impreuna cu deputatii Mircia Giurgiu si Petru Calian, va elabora un program national pentru reducerea consumului de alimente nesanatoase. Initiativa vizeaza noi marcaje pentru produsele alimentare nesanatoase, precum si masuri legislative de suprataxa.

Hancu a precizat ca importanta introducerii acestor masuri este in atentia internationala, urmand sa aiba loc o dezbatere pe aceasta tema la Organizatia Natiunilor Unite (ONU) in perioada 19-20 septembrie. “Va avea loc un fenomen de importanta isotrica pe durata a doua zile, care vizeaza bolile cronice netransmisibile: bolile cardio vasculare, cerebro-vasculare, cancerul, diabetul si obezitatea si bolile pulmonare”, a declarat prof. Nicolae Hancu.

Acesta a precizat ca initiativa care va porni de la Cluj privind reducerea consumului de produse alimentare nesanatoase va fi implementata printr-o campanie nationala de informare a polulatiei, precum si prin initiativele legislative care vor fi pregatite de deputatul independent Mircia Giurgiu si deputatul PDL Petru Calian. “Acum avem suport international. Presiunea va veni de la ONU, de la New York, prin masuri care vor obliga tarile sa promoveze astfel de programe”, a declarat Hancu.

Deputatul Petru Calian sustine ca va face lobby printre colegii din PDL pentru a sustine acest proiect. “Vreau sa facem echipa cu toti politicienii clujeni pentru o viata sanatoasa. Voi face lobby printre colegii PDL sa sprijine acest proiect, care va fi o resursa financiara buna pentru Ministerul Sanatatii”, a declarat Petru Calian.

Suprataxa pentru alimente nesanatoase

Deputatii Petru Calian si Mircia Giurgiu vor pregati un proiect de lege impreuna cu specialistii din domeniu pentru a introduce o suprataxa pe fiecare categorie de alimente nesanatoase, atat pentru cele de pe rafturi, cat si pentru mancarea nesanatoase din restaurante, sau de la comercinatii de pe strada.

“Dorim sa legiferam un demers care sa contribuie la o sanatate mai buna si sa avem sansa sa oferim solutii financiare suplimentare, sa ajutam in special Ministerul Sanatatii. Toate aceste taxe sau accize au o destinatie precisa: Ministerul Sanataii”, a precizat deputatul PDL Petru Calian.
Deputatul Mircia Giurgiu a precizat ca normele de suprataxare, cuantumul accizelor pe produse urmeaza sa fie stabilit de specialisti. “Noi vrem sa fie o suma modica de suprataxare care sa atraga atentia asupra faptului ca consumul in exces de alimente nesanatoase provoaca multe boli. Specialistii o sa stabileasca fiecare produs in ce categorie intra”, a precizat Giurgiu.
Asociatia Nationala “Santate prin alimente”

Proiectul legislativ va fi gata, potrivit deputatilor, pana cel tarziu la data de 15 octombrie, cand va avea loc la Cluj infiintarea Asociatiei Nationale “Sanatate prin alimente”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *