Surse de iluminat ecologice

0
513

Promovarea lampilor fluorescente compacte „CFL” asa cum sunt denumite in nomenclatoarele de specialitate , s-au dovedit a fi mai periculoase pt mediu decat clasicele becuri incandescente.
lampi fluorescente
Becurile economice sunt promovate de catre uniunea europeana printr-o ordonanta care oblige pe fiecare cetatean sa inlocuiasca becurile clasice a caror randament luminos este foarte scazut, cu lampile fluorescente compacte care au eficacitate luminoasa mult mai mare la un consum scazut de energie.
Mercur acid boric si alte substante periculoase pt mediu sunt promovate cu spaga la Bruxelles. Lampile CFL functioneaza prin ionizarea vaporilor de mercur la presiune scazuta intr un tub de sticla de diametru scazut acoperit pe partea interioara cu o substanta fluorescenta (o substanta care sub actiunea razelor ultraviolete emise de descarcarea electrica in vapori de mercur produce emisie luminoasa) principiu preluat de la lampile fluorescente tubulare care au fost contestate si in anii „20 atunci cand au aparut
Fabricanti celebrii de surse de iluminat incearca monopolizarea pietei acestor produse . Aparitia CFL este revendicata de doi mari fabricanti mondiali Philips(intreprinderea regala olandeza pentru electrotehnica), General Electric (consortiu American al carui fondator este Thomas Alva Edison), si fabricantul german Osram.
Bataia pentru piata „becurilor economice” se desfasoara sub pretextul protectie mediului sub toate formele, una din principalele tactici este francizarea fabricatiei acestor lampi catre tarile din asia ex China, Honk Kong etc, tari care nu respecta sub nici o forma normele ecologice de productie a acestora.

De ce sunt nocive pentru mediu aceste produse ?

Raspunsul la aceasta intrebare vine insusi de la continutul tubului fluorescent, dar si al circuitului electronic de comanda al acestuia, balastul electronic, invertorul sau excitatorul sunt termini sinonimi pentru a denumi acest dispozitiv ce se gaseste montat in partea de jos a lampii „butucul sau gusa” cum mai este denumit de catre tehnicieni, contine un set de componente electronice si un cablaj imprimat(placa pe care sunt montate componentele electronice ce se gaseste in toata aparatura electronica)

Lista componentelor nocive pentru mediu este reprezentata de condensatorul electrolytic de filtrare al alternantelor curentului de la retea dupa redresare. Reducerea dimensiunior lampilor a facut ca montajul electronic sa fie foarte inghesuit fapt care produce deteriorarea termica a componentelor si ca urmare uzura prematura a lampilor, O reclama a firmei Osram ce oferea o lampa de acest tip avea in subsolul textului ” *timpul de utilizare pt care e garantat produsul este de 3h /zi ” Un test facut cu o lampa Osram Dulux EL l am realizat in cursul anului current in perioada martie -august Ac si dupa cateva luni de functionare circuitul electronic era aproape distrus datorita supraincalzirii tranzistoarelor din montaj .

Surse cu adevarat ecologice o reprezinta diodele LED (Lighting Emiting Diode) componente electronice semiconductoare ce au proprietatea de a emite lumina deindata ce sunt alimentate cu current electric.
Dioda led poate fi intalnita astazi pretutindeni de la apaatura electroicaznica la jucarii aparatura industriala de masura etc. Generatiile recente de diode led ofera o eficacitate luminoasa sporita la un nivel redus de energie absorbita fapt pentru care sunt recomandate si ca surse de iluminat ecologice , tot mai multi fabricanti de diode led incep sa produca diode LED de putere, exeplu o dioda cu o putere absorbita de 3w ofera o intensitate luminoasa apropiata de cea a unui bec incandescent de 200w.

In ciuda luptei pentru castig imediat al producatorilor , perdantul este tot mediul inconjurator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.