Sute de hectare de padure culcate la pamant de vant

Sute de hectare de padure culcate la pamant de vant

Furtuna puternica ce s-a abatut luna trecuta asupra judetului Covasna a culcat la pamant peste 800 de hectare de padure tanara aflata pe teritoriul comunelor Zagon, Barcani si Sita Buzaului.

Prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca descoperirea a fost facuta in urma cu doar cateva zile de un localnic, explicand ca accesul in zona a fost ingreunat pana acum din cauza zapezii.

„Au mai fost zvonuri ca padurea a fost culcata la pamant, dar acum avem si confirmarea din partea primarului din Zagon. (…) Abia acum s-a descoperit acest lucru, deoarece pana in prezent, din cauza zapezii, nu s-a putut ajunge in zona respectiva. (…) Nu se stie exact cand au fost doborati copacii, dar este posibil ca in urma vantului puternic de acum trei saptamani”, a afirmat Gyorgy Ervin, mentionand ca o comisie formata din reprezentanti ai Prefecturii, Politiei, Directiei Silvice si Agentiei de Protectie a Mediului vor face o investigatie completa si vor stabili valoarea pagubelor.

Prefectul a subliniat ca este foarte important ca exploatarea lemnului sa inceapa in regim de urgenta pentru a se evita degradarea acestuia si contaminarea cu insecte si ciuperci a vegetatiei de pe terenurile invecinate.

Primarul comunei Zagon, Kiss Jozsef, a declarat luni, ca potrivit estimarilor, ar fi vorba despre aproximativ 800 – 1.000 de hectare de padure calamitate, insumand o cantitate de 10.000 – 15.000 de metri cubi de lemn.

De asemenea, el a adaugat ca padurea era tanara, intre 15 si 30 de ani, iar majoritatea se afla pe terenul Primariei. „E o zona foarte izolata, nu se poate intra, dar va trebui sa gasim o cale sa incepem exploatarea pentru ca vine caldura si copacii cazuti vor afecta si terenurile din jur”, a spus Kiss Jozsef.

Vantul care s-a abatut asupra judetului Covasna la inceputul lunii aprilie a batut in rafale de peste 100 de kilometri pe ora, provocand pagube de circa 250.000 de lei si pe reteaua de distributie a energiei electrice.

O catastrofa naturala produsa in conditii aproape similare s-a petrecut in noiembrie 1995 in judetul Covasna, cand o furtuna puternica a culcat la pamant cateva milioane de arbori in zona Covasna-Comandau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *