Sydney ar putea muri de caldura in vara anului 2060

Conform informatiilor aduse in atentia publicului de agentia de presa Reuters, anul 2060 ar putea sa fie insemnat ca unul negru pentru orasul australian Sydney. Datorita incalzirii globale si a smogului, vara anului precizat ar putea fi una caniculara, poluata si mortala.
Sydney

In ziua de marti, 24 martie, a avut loc conferinta Greenhouse 2009, cu tema schimbarilor climatice majore. In cadrul acesteia, Martin Cope, cercetator la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), a atras atentia asupra cresterii temperaturilor pe timpul verii, fenomen cauzat in principal de incalzirea globala, dar si de smog si seceta. Efectele vor fi resimtite mai accentuat de populatia mai in varsta, dar si de acele persoane care sufera de astm sau boli de inima.
Cercetatorul a mai explicat ca numarul persoanelor spitalizate cu probleme respiratorii se global_sydney.gifva tripla. „Vor fi mult mai multe zile si nopti caniculare si o populatie imbatranita. Este cu siguranta un lucru pe care vrem sa il planuim inainte”, a  precizat Cope. El a adaugat ca pentru a schimba aceste previziuni in sens pozitiv, australienii trebuie sa inteleaga ca viata si industria trebuie sa se schimbe si sa se bazeze pe reducerea consumului de carbon.
Cercetatorii au folosit la realizarea acestui studiu modele pe calculator, cu ajutorul carora s-au realizat previziuni meteorologice, testandu-se astfel efectele cresterii temperaturilor medii cu 1 pana la 4 grade Celsius. Astfel, numarul de zile in care temperaturile ar trece de 30 de grade Celsius ar creste cu 20%, dar zilele cu temperaturi extreme, adica peste 40 de grade Celsius, ar creste cu 100%.  Rezultatele releva si faptul ca aceasta crestere a temperaturilor va duce la intensificarea poluarii aerului, a furtunilor de nisip si a incendiilor. Cope a subliniat si faptul ca majoritatea emisiilor toxice sunt dependente de temperatura, deoarece „cu cat se incalzesc lucrurile, cu atat sunt emise din ce in ce mai multe gaze din lichide”.
Concluzia si mesajul cercetatorilor este unul clar: trebuie sa actionam impotriva poluarii! Primul pas recomandat de Cole ar fi reducerea emisiilor de carbon, masura benefica pentru reducerea poluarii aerului.

Sursa: Mediafax, Reuters

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *