Aproape 60 de proiecte vor fi finantate prin programul spatii verzi

  0
  499

  fonduri mediu\In total 59 de proiecte vor fi finantate cu o suma totala de 150.000 de euro in cadrul celor doua componente ale programului Spatii Verzi 2009, derulat de MOL Romania in colaborare cu Fundatia pentru Parteneriat.

  La componenta Spatii Verzi Urbane au fost depuse 52 de proiecte dintre care 32 au fost aprobate de catre comitetul de evaluare al programului. In cadrul acestor proiecte se preconizeaza ca vor participa aproximativ 10.000 de voluntari care vor amenaja/reamenaja in total peste 36.000 de metri patrati teren public prin plantarea a peste 8000 de arbori si alte plante ornamentale. Asociatiile castigatoare vor reamenaja curti de scoli, de gradinite, parcuri publice, parcuri dendrologice, curti ale centrelor de copii in 23 de orase din 18 judete (Alba, Arad, Arges, Bihor, Botosani, Bucuresti, Cluj, Constanta, Covasna, Dolj, Harghita, Hunedoara, Mures, Neamt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Timis).

  La componenta de Arii Naturale Protejate – lansata pentru prima oara anul acesta – au sosit un numar record de proiecte, 80 dintre care 27 urmeaza a fi finantate. In cadrul acestei componente suma maxima de finantare este de 18.000 RON, iar castigatorii au obtinut fonduri pentru activitati tip Junior Ranger, amenajarea potecilor tematice, organizarea Zilei Rezervatiei, Zilei Biodiversitatii, expozitii si amenajarea unor centre de vizitare.

  Totodata este foarte important de mentionat ca doua dintre proiectele aprobate isi propun sa dezvolte concepte model in ceea ce priveste elaborarea de poteci tematice, respectiv programele de tip Junior Ranger. Aceste metodologii vor putea fi folosite pe viitor de catre administratorii/custozii de arii protejate.

  Proiectele se vor derula in 14 judete din tara.

  „Cel de al patrulea an de colaborare al Fundatiei pentru Parteneriat cu MOL Romania in cadrul programului Spatii Verzi, reprezinta o diversificare a ofertei de finantare si totodata triplarea sumei distribuite fata de anii precedenti. Este un fapt imbucurator, ca prin noua componenta a programului destinata promovarii ariilor protejate din Romania, in 2009 vor fi implementate proiecte de acest gen in 6 Parcuri Nationale, in 4 Parcuri naturale, in 13 rezervatii naturale, intr-un parc dendrologic precum si in cazul unei pesteri. Ca exemplu concret asi aminti proiectul care urmareste sa propulseze Parcul National Retezat in primele 77 de candidate ce vor fi desemnate in cadrul competitiei „Cele 7 Minuni Noi ale Lumii” (New 7 Wonders). Toate proiectele au la baza implicarea cat mai larga a comunitatilor, cerinta de baza a managementului modern al ariilor protejate.” a declarat Laszlo Potozky – director Fundatia pentru Parteneriat.

  „Ne bucura numarul mare al proiectelor inscrise la acest program pentru ca denota interesul activ fata de protectia si promovarea ariilor naturale si a spatiilor verzi publice. Prin programul Spatii Verzi am reusit sa dezvoltam parteneriate solide, anul acesta 9 asociatii dintre cei care au castigat si anul trecut au depus din nou proiect. Anul acesta la ambele componente ale programului avem castigatori valorosi care urmeaza sa implementeze proiecte importante, cu efecte durabile in peste 23 judete din tara.” – puncteaza Zsolt Szalay, Country Chairman MOL Romania.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.