Taieri ilegale masive in padurile clujene

0
417
Liber la defri??rile p?durilor din România
Liber la defrişările pădurilor din România
Taieri ilegale masive in padurile clujene

Directia Silvica are in administrare 124 mii de hectare de fond forestier, dintre care 60 de mii de hectare apartin statului, 64 de mii de hectare apartin unor alti propietari, cum ar fi consiliile locale sau persoane fizice. In urma unor controale s-au descoperit la nivelul cantoanelor silvice din judet taieri a peste 2995 de metri cubi de material lemons in valoare de 609.708 lei, in total fiind identificate cantitati de 3810 metri cubi exploatati illegal, in valoare de 765.000 de lei.

Potrivit directorului Directiei Silvice Cluj, Traian Maris cea mai mare problema a fost descoperita la Turda, acolo unde au fost taiate ilegal 1600 metri cubi de material lemnos in valoare de 400 de mii de lei.

”Au fost taiati 1600 de metri cubi de material lemnos. Au existat marcari de arbori care nu apar in evidentele de exploatare. Au marcat arborii fie cu marca ocolului silvic dasr care nu au fost integistrati, fie au folosit alte tipuri de marci, dar au existat si taieri ilegale ale unor arbori nemarcati. Angajatii Ocolului Silvic de la Turda au ajutat agentii economici din zona oferind documente de transport a materialului lemnos, documente care nu au mai fost inregistrate oficial. In perioada 2009-2012 au disparut cinci blocuri de avize de insotire , care din cunstintele mele au ajuns la firme din zona. Astfel s-a transportat illegal peste 10.000 de metri cubi de material lemons. Au fost luate mai multe masiuri printre care demiterea sefului Ocolului Silvic si a contabilului sef, concedierea a trei padurari si sanctionarea intregului personal. Au fost intocmite dosare penale si urmeaza recuperare in instanta a pierderilor.” a declarat Maris

Maris a specificat ca in acest moment se fac controale amanuntite si la Belis si apoi la Somesul Rece. Se incearca descoperirea cat mai multor ilegalitati in special taierea ilegala a arborilor si stoparea acestor fapte.

Subprefectul Mihnea Iuoras a dezvaluit faptul ca Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Cluj a realizat mai multe controale descoperindu-se un volum de peste 15 mii metri cubi de material lemnos, repezentand o paguba de 1 miliard de euro. Din punct de vedere statistic Clujul se afla sub media pe tara la suprafata impadurita.

”Vom urmari taierile ilegale, dorim ca aceste taieri ilegale de material lemnos, in cantitate atat de mare sa nu se mai repete. Vom continua controalele si de asemenea vom incerca insanatosirea unei suprefete de 60 de mii de hectare de padure aflata in stare de degradare.” A declarat subprefectul Iuoras

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.