Jan Veskrna: Multe unitati de productie a energiei din Romania au probleme cu lipsa investitiilor
Lipsa unei strategii energetice clare reduce drastic potentialul Romaniei de a exporta electricitate, a declarat ieri Jan Veskrna, seful CEZ Romania, subliniind ca actionarii „aproape ca vin cu bani de acasa” din cauza ca ANRE nu recunoaste unele investitii.
„Sunt de opt ani aici si inca nu am vazut un concept strategic (in sectorul energetic – n.r.). Eu cred ca Romania este deja in cadere si si-a pierdut potentialul de a fi exportatoare de energie”, a afirmat Veskrna, citat de Mediafax, amintind ca multe unitati de productie a energiei din Romania au probleme cu lipsa investitiilor, au tehnologie din anii ’60, iar pentru a avea fonduri pentru investitii ar trebui sa creasca preturile reglementate.
Potrivit sefului CEZ, in cazul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, guvernantii au trenat de mai multi ani demararea efectiva a proiectului, ceea ce a determinat o serie de companii, printre care si CEZ, sa se retraga din compania mxta de proiect – EnergoNuclear. „In privinta noilor reactoare nucleare nu s-a intamplat nimic de multi ani. Noi am fost foarte interesati de acest proiect, dar am renuntat pentru ca statul a tot schimbat datele proiectului”, a continuat el.
Una dintre solutiile pe care oficialii romani ar trebui sa le aplice in vederea imbunatatirii situatiei energetice ar fi, in opinia sefului CEZ, prezentarea catre investitori a unor proiecte fezabile. „Veti gasi oricand finantare pentru proiecte, daca aveti proiecte clare banii vor veni. Daca veti fi seriosi, Romania va fi rasplatita. Fara reglementari si legi bune investitorii isi vor aloca banii pentru alte proiecte”, a continuat Veskrna.
In ultimii ani, Guvernul a elaborat mai multe strategii energetice, dar niciuna nu a putut fi aplicata.
Potrivit lui Veskrna, investitorii au observat ca, in tot acest timp, companiile energetice de stat nu au construit nicio unitate noua de productie a energiei, singurele capacitati noi din ultimii 20 de ani fiind termocentrala de 860 MW a OMV Petrom si parcuri eoliene si solare detinute in mare majoritate de companii straine.
Compania are de recuperat 500 mil. lei de la ANRE
Pe de alta parte, Adrian Borotea, directorul de afaceri corporative al CEZ Romania, a aratat ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu recunoaste in tarife unele investitii derulate de distribuitorii de energie, astfel ca actionarii acestor companii „aproape ca vin cu bani de-acasa” pentru finantarea proiectelor.
Borotea a adaugat ca grupul CEZ are de recuperat de la ANRE 500 mil. lei pentru investitiile pe care le-a facut in reteaua de distributie, dar pe care Autoritatea nu le-a recunoscut in tarife.
O treime din panourile solare din Romania vor fi instalate in Oltenia
In ceea ce priveste unitatile de productie a electricitatii in panouri fotovoltaice, Borotea a declarat ca aproape o treime dintre acestea, adica 154 MW, ar urma sa fie instalate in regiunea Olteniei si ca tara noastra este considerata de investitori atractiva pentru dezvoltarea de proiecte de energie regenerabila, in special eoliana si fotovoltaica, inclusiv datorita sprijinului acordat de stat.
In Romania functioneaza mai multe proiecte de energie fotovoltaica, avand o putere instalata de aproximativ 5 MW, dar alte investitii in derulare prevad instalatii cu o capacitate cumulata de peste 520 MW.
In ultimii trei ani proiectele de productie a energiei eoliene au ajuns la o putere totala de 1.400 MW, echivalentul celor doua reactoare nucleare de la Cernavoda, care asigura aproape 20% din necesarul de consum al tarii.