Rovana Plumb: Orice taiere ilegala de arbore sa se considere infractiune

0
494
Lăpuşan îi cere prefectului Vuşcan să dispună un control pe tema tăierilor ilegale de pădure din judeţul Cluj
Rovana Plumb: Orice taiere ilegala de arbore sa se considere infractiune

Orice furt de lemn va fi aspru pedepsit. In Parlament se afla deja un proiect de act normativ prin care va fi considerata infractiune taierea oricarei cantitati de lemn din padure. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, pentru Money Channel, ca prin aceasta lege incearca sa combata defrisarile care au atins cote alarmante in ultimii ani.

„Urmarim modificarea a doua legi: prima este cea legata de ocolul silvic care este in procedura in Parlament si care vizeaza stabilirea oricarei actiuni de taiere sau furt de masa lemnoasa sau pur si simplu taiere de arbori . Orice taiere ilegala de arbore sa se considere infractiune”, a declarat Rovana Plumb, ministrul Mediului.

La nivel national, defrisarile au crescut de la an la an. Daca in 2009 s-au taiat ilegal peste 185.000 de metri cubi de masa lemnoasa, in 2010 cantitatea de lemn furata a ajuns la 192 de mii de metri cubi. Iar anul trecut, taierile ilicite in Romania au atins 270 de mii de metri cubi de lemn.

Germania este un model de urmat in lupta cu defrisarile ilegale, spune ministerul Mediului. „As putea sa va dau si un exemplu, al Germaniei, care nu mai permite ca dupa ora 19 masinile care transporta masa lemnoasa sa mai circule”

In prezent legea spune ca se considera infractiune furtul unei cantitati de peste 5 metri cubi de lemn. Cel mai mare administrator de padure din Romania este Romsilva. Regia administreaza circa 52% din fondul forestier al tarii, adica aproape 3,5 milioane hectare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.