Somesul ar mai putea avea cateva hidrocentrale

Somesul ar mai putea avea cateva hidrocentrale

Reprezentantii concernului italian si-au trecut in agenda de lucru din prima luna de toamna o vizita de negociere la Cluj si Salaj pentru a discutat despre un posibil parteneriat cu autoritatile locale pentru realizarea a sapte microhidrocentrale pe raul Somes.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu a declarat ca a efectuat la inceputul acestei luni o vizita la o subsidiara a grupului din Bulgaria, impreuna cu omologul din Salaj dar si cu primari din cele doua judete, pentru a vedea pe viu cum functioneaza sistemele italiene.

„Am fost invitati in Bulgaria pe cheltuiala PVB Power Group, o companie inportanta din domeniul energiei interesata sa exploateze potentialul hidroenergetic al raului Somes. Din delegatie au mai facut parte inca 18 persoane, printre care primarul municipiului Dej si primarul comunei Vad, precum si reprezentanti ai primariilor din zona Somes, din judetul Salaj. Acolo ei (italienii – n. red.) deruleaza un proiect de constructie a noua microhidrocentrale pe raul Iskur, la 70 de kilometri de Sofia. Unele s-au finalizat, altele erau la jumatate, iar unele abia incepute, asa ca am putut studia exact toata tehnologia. Totul este automatizat”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu. Acesta a adaugat ca grupul italian este interesat de un parteneriat cu autoritatile din Cluj si Salaj pentru a dezvolta un proiect de producere a energiei pe raul Somes, investitie estimata de acestia la 220 de milioane de euro. „Parteneriatul ar avea ca scop realizarea a sapte microhidrocentrale pe raul Somes, dintre care una si pe teritoriul judetului Cluj, in comuna Vad. Este posibil ca in schema sa intre si municipiul Dej. Ei au numit proiectul Somes River si intentioneaza sa-l realizeze in decurs de trei ani, incepand cu 2013”, a explicat Uioreanu.

Oficialul a mai spus ca in prima faza se intentioneaza crearea unei asociatii care sa bata palma cu italienii. „Consiliile judetene au fost implicate in aceste negocieri deoarece este nevoie de exproprieri pentru amenajarea barajelor pe Somes. Conditiile parteneriatului se vor negocia incepand cu luna septembrie cand oficialii PVB Power Group vor veni in Romania pentru a discuta cu noi si cu cei din Salaj. Daca din judeteul Cluj va fi prins, pe langa comuna Vad si municipiul Dej, atunci avantajele ar fi enorme. S-au putea primi curent gratis dar si alte facilitati. Totul depinde de cum se vor purta negocierile si de constituirea asociatiei intre localitatile din Cluj si Salaj”, a mai spus Uioreanu.
Potrivit Sofia Echo, PVB Power Group prin subsidiara din Bulgaria a reusit sa obtina sapre permise pentru folosirea apei in Romania in vederea construirii de microhidrocentrale cu o putere combinata de 260 de GWh pe an. Conform aceleiasi surse, in Bulgaria, PVB Power a investit pana in prezent 115 milioane de euro in constructia a noua hidrocentrale, langa raul Iskur. Compania intentioneaza sa aloce inca 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea a cinci hidrocentrale langa raul Maritsa.

Actionarii PVB Power Bulgaria AD sunt statul italian, reprezentat prin grupul Finest, PVB Group, Dolomiti ENERGIA si Azienda Energetica. In total actionarii au un capital de aproximativ 1 miliard de euro, potrivit presei din Bulgaria. Grupul italian PVB activeaza in Bulgaria, Croatia si Romania fiind specializat in combustibili, energie si sisteme de producere de hidroenergie si energie eoliana. Cifra de afaceri raportata de acestia pe site-ul oficial este de 500 de milioane de euro. PVB Power Group detine 43 de hidrocentrale, cu o capacitate totala de 1,84 MW si o productie de 4.507 GWh. Conform informatiilor de la acea data, proiectul gandit de italieni pe Somes se incadreaza in strategia Romaniei de a se axa pe hidroenergie.

In prezent in bazinul hidrografic al Somesului Mic exista o cascada de hidrocentrale realizata in 8 trepte, constand din 5 baraje, 8 centrale hidroelectrice si peste 30 de km de aductiuni principale si secundare, toate administrate de Hidroelectrica. Recent compania a demarat un amplu proiect de construirea unei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj la Tarnita-Lapustesti ce va avea o putere instalata de 1000 MW, proiect aflat momentan in asteptare din cauza problemelor financiare ale companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *