Taierile ilegale de paduri continua la Certeze

0
579
Actiune pentru combaterea taierilor ilegale de paduri in judetul Iasi
Actiune pentru combaterea taierilor ilegale de paduri in judetul Iasi
Taierile ilegale de paduri continua la Certeze
Taierile ilegale de paduri continua la Certeze

Graner Vasile il acuza pe Vasile Ciorba ca i-a taiat peste 300 de arbori din padurea de pe Varful Vacarilor
Infractiunile silvice dau mari batai de cap autoritatilor. Am putea spune ca locuitorii din Certeze au cele mai mari probleme in ceea ce priveste retrocedarea padurilor dar si a furturilor de lemne. In repetate randuri, oamenii s-au plans ca le sunt defrisate padurile si ca nimeni nu face nimic pentru a stopa acest fenomen. Oamenii spun ca problemele lor sunt vechi si ca pana acum au batut la toate usile, inclusiv la cele ale Justitiei si nimeni nu le face dreptate.

Zilele acestea am fost contactati de Sas Lusca din Certeze. Interlocutoarea noastra sustine ca de pe o suprafata de 1,5 hectare, proprietatea lui Graner Vasile din Certeze au fost taiate lemnele. Defrisarea a fost facuta de angajatii unei firme, este de parere certezanca. Trebuie sa mentionam faptul ca localnicii se plang ca in zona actioneaza mai multe societati care le defriseaza padurile in vazul autoritatilor.

S-au furat peste 300 de arbori dintr-o padure si nimeni nu este tras la raspundere

Graner Vasile a facut o plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Negresti Oas insa procurorul a dat solutie de neincepere a urmaririi penale, respingand solicitarea ca neintemeiata. In rezolutia semnata de prim procuror se arata insa ca s-a dispus disjungerea cauzei fata de autori necunoscuti cu privire la sustragerea a 319 arbori nemarcati. Este strigator la cer ca in Romania zilelor noastre cineva sa taie peste 300 de arbori dintr-o padure si sa scape nepedepsit. In situatia lui Graner Vasile se afla si alti localnici din Certeze.
Acum, omul prin avocatul sau a formulat plangere impotriva Rezolutiei procurorului.
“Consideram ca solutia data nu a avut in vedere o serie intreaga de aspecte sesizate in cuprinsul plangeri.
Dupa cum am aratat sunt proprietarul unei suprafete de 9 hectare forestiere in zona numita Varful Vacarilor. Am constatat faptul ca in mai multe randuri muncitorii de la societatea comerciala condusa de Ciorba Vasile la indemnul acestuia au patruns in mod abuziv pe terenul forestier aflat in proprietatea subsemnatului si au taiat arbori de pe suprafata de aproximativ 1,5 hectare.
Sustinerile noastre sunt confirmate de contatarea facuta de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si vanatoare Satu Mare,” se arata in plangerea impotriva rezolutiei procurorului.

Proprietarul padurii este nemultumit de solutia data de procuror

Petentul apreciaza ca avand in vedere suprafata mare de padure taiata acest lucru putea fi realizat doar cu utilaje specializate si in mod organizat.
“Organele de politie cunoscand acest fapt este firesc sa faca verificari amanuntite la societatile care au ca obiect de activitate exploatarea forestiera. Societatea administrata de sotia faptuitorului Ciorba Vasile, SC Vasian Forest STL este una din cele mai importante societati din acest domeniu din zona.
Astfel de cercetari nu au fost demarate, organele de cercetare penala rezumandu-se doar in a audia unele persoane in cauza si de a concluziona in mod netemeinic ca Ciorba Vasile nu se face vinovat de comiterea infractiunilor.
Din pacate nu ne putem substitui organelor de cercetare penala pentru administrarea in mod temeinic a probelor, dar prin prezenta plangere solicitam instantei de judecata sa dispuna inceperea urmaririi penale impotriva faptuitorului Ciorba Vasile si o verificare amanuntita a societatii administrata doar scriptic de sotia acestuia.
Credem ca o verificare a stocului de material lemnos si provenienta acestuia ar fi dus cu usurinta la aflarea adevarului in cauza,” se mai arata in plangere.

Graner Vasile cere ca suspectul sa fie supus testului poligraf

Totodata petentul solicita reaudierea martorilor, o confrunatare a lui Ciorba Vasile cu Sas Gheorghe precum si supunerea la testul poligraf a acestuia. “De asemenea s-ar impune o verificare amanuntita a societatii. Nu este de neglijat nici cantitatea mare de material lemnos taiata si furata, aceasta fiind de 597,728 mc” se mai arata in plangere.
De asemenea, petentul prin avocatul sau arata ca in cauza nici macar nu s-a inceput urmarirea penala “pentru a se putea administra probe, desi este evident ca suprafata de padure a fost taiata si arborii furati.
Nu intelegem cum a fost posibila o administrare temeinica de probe si pronuntarea unei solutii fara ca macar a se incepe urmarirea penala in cauza, netinandu-se seama de prevederile art. 200 cod de procedura penala.”
Petentul considera ca in cauza se impune administrarea unei expertixe, cea a testului poligraf, solicitand ca faptuitorul Ciorba Vasile sa fie supus acestui test, cu atat mai mult cu cat a recunoscut in fata anumitor persoane ca angajatii lui ar fi taiat arborii. (…)
Pentru toate cele aratate solicitam admiterea plangerii, desfiintarea rezolutiei atacate, trimiterea cauzei la procuror in vederea inceperii urmaririi penale in cauza pentru ca Ciorba Vasile si ceilalti autori ai infractiunii sa fie trasi la raspundere,” se arata in plangere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.