Targu-Mures: APM si Directia Silvica si-au impartit ariile protejate din judet

Judeteul Mures este in topul judetelor cu cele mai multe arii naturale protejate

Cele doua institutii au luat in custodie mai multe lacuri, fanete si paduri, pe o perioada de cinci ani. Dupa ce au depus dosare si au participat la concurs, cele doua institutii au luat in administrare mai multe zone din judet care sunt protejate prin lege.

Mai multe arii protejate din judetul nostru, incluse in programul Natura 2000, vor avea, incepand de luna aceasta, o alta soarta. Vor fi supravegheate direct de catre Agentia pentru Protectia Mediului sau de catre Directia Silvica Mures.

APM a depus cerere pentru luare in custodie doar pentru lacul de la Faragau -Glodeni si partea considerata rezervatie naturala de la Faragau. „Nu am cerut mai mult, pentru ca nu avem posibilitatea sa luam mai multe arii in custodie. Contractul este pe o durata de cinci ani si trebuie sa ne ocupam bine de acest lucru”, a declarat Danut Stefanescu , director general la Agentia pentru Protectia Mediului Mures.

Este pentru prima oara cand APM Mures ia in custodie o arie protejata. Acum este nevoie de un plan de management si reguli bine batute in cuie, care sa fie aplicate doar in interesul zonelor protejate. Deocamdata se lucreaza la modul in care va fi „administrata” rezervatia naturala.

„In ceea ce priveste lacul de la Faragau, nu ne vom ocupa de pescuit si partea economica. Vom face in asa fel incat si zona si speciile de animale, plante, pesti si tot ce consitutie rezervatie naturala sa fie protejate. Noi nu avem niciun castig din aceasta custodie, singurul avantaj il are zona protejata pe care o vom supraveghea indeaproape”, a mai adaugat Danut Stefanescu. Lacurile Faragau -Glodeni si Rezervatia Naturala a Lacurilor de la Faragau vor fi adminsitrate de catre Agentie impreuna cu Asociatia Nycticorax.

Si alte ONG-uri au luat arii in custodie

To t in judetul Mures, fanetele de pe Dealul Corhan din zona Sabedului , dar si rezervatiile naturale Padurea Sabed, Mociar si Glodeni au intrat in custodia Directiei Silvice care va trebui, de acum inainte, sa puna piciorul in prag. Dealurile Tarnavelor si Valea Nirajului, impreuna cu Padurile de Stejar Pufos de pe Tarnava Mare si rezervatiile naturale Dealul Firtus si Padurea Stejarilor Seculari din Sangeorgiu de Padure au fost adjudecate de catre Asociatia Microregiunea Valea Nirajului, in parteneriat cu Asociatia Microregionala Tarnava Mica Balauseri si Asociatia „Grupul Milvus”.

Reguli stricte pentru administratori

Conform Ordinului Ministerului Mediului si Padurilor din noiembrie 2010, administratorii si institutiile care au luat in custodie aceste zone sunt obligate sa respecte planul de management si regulamentul zonei protejate si sa elaboreze un plan de conservare a ariilor de care raspund, pe o perioada de cinci ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *