Reprezentantii celor mai bogate opt tari din lume au acceptat, dupa 20 de ani de negocieri, sa limiteze cresterea temperaturii globale cu maximum 2 grade Celsius. Desi nu s-au putut intelege in privinta masurilor concrete prin care se va limita incalzirea globala, intelegerea este considerata un eveniment istoric important, printre altele si prin participarea SUA.
Tinta comuna a tarilor industrializate este considerata minimala de catre oganizatiile de protectie a mediului care arata ca ridicarea temperaturii globale cu mai mult de 2 grade Celsius ar avea consecinte catastrofale asupra omenirii. Liderii G8 au cazut de acord sa scada emisiile in tarile lor cu 80% pana in 2050 si au cerut restului natiunilor sa isi reduca emisiile cu 50% pana la aceeasi data.
Intalnirea G8 se petrece, practic, in cel de-al 12-lea ceas, multe organizatii considerand ca, daca nici acum liderii mondiali nu vor accepta gravitatea situatiei si nu vor gira un plan coordonat de actiune, mediul se va deteriora rapid si va ajunge intr-o stare din care nu va mai putea fi recuperat, indiferent de eforturile investite.
Dificultatea negocierilor este data si de faptul ca tarile in curs de dezvoltare – cu alte cuvinte economiile in expansiune in acest moment- reprezentate de China, Brazilia si India refuza sa promita masuri, asteptand sa vada mai intai actiunile concrete din partea tarilor bogate. Tot ele cer compensatii financiare pentru a putea sustine masurile de protectie a mediului care se impun.
Sursa: TVR