”Tati” de la Diesel, clujeanul care voia sa cumpere o padure subevaluata de 5 ori! Detalii din dosarul DNA Cluj

”Tati” de la Diesel, clujeanul care voia s? cumpere o p?dure subevaluat? de 5 ori! Detalii din dosarul DNA Cluj
”Tati” de la Diesel, clujeanul care voia sa cumpere o padure subevaluata de 5 ori! Detalii din dosarul DNA Cluj
”Tati” de la Diesel, clujeanul care voia sa cumpere o padure subevaluata de 5 ori! Detalii din dosarul DNA Cluj

”Tati” de la Diesel, este cercetat de DNA in dosarul retrocedarilor de paduri si terenuri agricole.

Impreuna cu Daniel Constantin Calugar, un alt om de afaceri din Cluj, sub coordonarea unor grei precum deputatul Viorel Hrebenciuc, acestia urmareau sa puna mana pe o suprafata de 43.000 de h de padure, evaluata la 68 de milioane de euro, pret de 5 ori mai mic. In realitate, padurea retrocedata la presiuni politice valoreaza 330.000.000 de euro, anunta procurorii DNA Cluj.

Procurorii DNA Cluj au solicitat Parlamentului ridicarea imunitatii pentru Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, doi deputati care au coordonat intreaga afacere.

”In cursul anului 2012, deputatul Adam Ioan le-a solicitat judecatorilor Ordog Lorand Andras si Uta Gabriel sa admita o cale extraordinara de atac, pronuntand o hotarare judecatoreasca (decizia nr. 231/R/17.04.2012 a Tribunalului Covasna) in favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza (nasul de cununie al inculpatului), in contradictie evidenta cu principiile de drept, cu starea de fapt reala si cu practica anterioara a acelorasi judecatori si a tuturor celorlalte instante care solutionasera cauza, prin care au dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de ha teren forestier si 50 de ha de teren agricol pe raza judetului Bacau, creand un prejudiciu in sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro.

Solutia a fost dispusa in conditiile in care mostenitorul nu se incadra in gradul de rudenie prevazut de lege fata de proprietarul deposedat si nu depusese cerere la Comisia locala de fond funciar pentru intreaga suprafata; pe parcursul judecatii isi modificase cererea si solicita numai restituirea dreptului asupra a 23.000 de hectare; pe o parte din terenurile revendicate fusese deja reconstituit dreptul de proprietate fata de cateva sute de proprietari. Judecatorii au admis, in faza recursului, revizuirea unei hotarari anterioare irevocabile prin care fusese respinsa cerea reclamantului, invocand aparitia unor inscrisuri noi pe care reclamantul a omis sa le solicite cu prilejul primei judecati, desi acestea nu aveau valoare determinanta raportat la obiectul cauzei.

Imediat dupa ce a obtinut in mod fraudulos decizia civila nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, Adam Ioan, impreuna cu Paltin Gheorghe Sturdza, Calugar Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin si Hrebenciuc Viorel, a constituit si coordonat un grup ce urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate, precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit prin hotararea judecatoreasca mentionata.

Totodata pentru a reusi punerea in aplicare a deciziei, Adam Ioan impreuna cu Paltin Gheorghe Sturdza le-a promis lui Calugar Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin si Hrebenciuc Viorel, bani sau alte foloase, iar acestia din urma au promis ca vor determina functionarii publici cu atributii in acest sens (din cadrul Comisiei Judetene de Fond Funciar Bacau, Directiei Silvice Bacau, Comisiilor locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava etc.) sa urgenteze indeplinirea actelor ce intra in atributiile lor de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri.

In acest scop, in luna aprilie 2013, la initiativa lui Adam Ioan, Sturdza Paltin Gheorghe a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a intregii suprafete de teren forestier (43.277 ha) cu inculpatul Bengescu Dan Costin, precum si un contract de mandat, prin care cumparatorul se angaja sa faca toate demersurile necesare in vederea punerii in posesie si obtinerii titlului de proprietate. Pretul tranzactiei a fost de 2.500 euro/hectar, de aproximativ 3 ori mai mic decat valoarea de piata, intrucat contractul masca in cuprinsul sau si cumpararea de influenta de la autoritatile din judetul Bacau.

Pentru atingerea scopului, inculpatul Bengescu Dan Costin l-a cointeresat pe inculpatul Hrebenciuc Viorel, deputat in Parlamentul Romaniei, care avea rolul de a-si folosi influenta politica la nivelul institutiilor si autoritatilor publice din judetul Bacau si a celor de la nivel central, pentru urgentarea atingerii obiectivelor stabilite in antecontract, in schimbul a 12.000 de hectare din suprafata reconstituita.

In sarcina deputatului Hrebenciuc Viorel s-a retinut ca, incepand cu luna aprilie 2013 si pana in prezent, impreuna cu Adam Ioan, Paltin Gheorghe Sturdza si Bengescu Dan Costin, a constituit si coordonat un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior si alte persoane), ce urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier in suprafata de 43.227 ha dobandit prin hotararea judecatoreasca nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna”.

Daniel Calugar Constantin este fostul patron al firmei de constructii I C Transilvania Constructii SRL, care a lucrat la decontaminarea terenului pe care s-a construit Autostrada Transilvania.

Ioan Gheorghe Varga este un cunoscut al cafenelelor din centrul Clujului si a facut avere din cumpararea de drepturi de proprietate aflate in litigiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *