Romania isi indeplineste obligatia fata de UE in gestiunea deseurilor de ambalaje

Reciclarea costă 250 milioane de euro
Romania isi indeplineste obligatia fata de UE in gestiunea deseurilor de ambalaje
Romania isi indeplineste obligatia fata de UE in gestiunea deseurilor de ambalaje

Romania si-a indeplinit in fiecare an obligatia asumata fata de Uniunea Europeana in ceea ce priveste gestiunea deseurilor de ambalaje, ajungand, in prezent, la un procentaj de 55% reciclare din totalitatea deseurilor de ambalaje puse pe piata la nivel national, arata Raportul de specialitate valabil pentru perioada 2004 – 2014, intocmit de organizatia Eco-Rom Ambalaje.

Conform datelor, consultate de AGERPRES, la un deceniu de la aparitia primelor angajamente nationale de reciclare, Eco-Rom Ambalaje, prima si cea mai importanta organizatie de preluare de la agentii economici a obligatiilor de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje, a reciclat, in cei 10 ani de activitate, aproximativ 2,6 de milioane de tone de deseuri de ambalaje. In acest mod, organizatia a contribuit la salvarea a 5,2 milioane de tone de resurse naturale (petrol, lemn, nisip, feldspat, minereu de fier, bauxita).

De altfel, statistica Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM) arata ca Eco-Rom Ambalaje indeplineste 72% din aceasta obligatie. Sistemul implementat de Eco-Rom Ambalaje este sustinut integral de producatorii si importatorii de bunuri ambalate de pe piata din Romania, printr-un aport financiar de 280 milioane de lei. Cea mai mare parte din aceasta suma (80%) este directionata anual catre companiile de gestiune a deseurilor si extinderea sistemului de colectare separata: asigurarea serviciilor de colectare, sortare si transport a deseurilor catre fabricile de reciclare, investitii in infrastructura de colectare separata pentru populatie si in campanii de informare si educare a populatiei privind importanta colectarii separate a deseurilor de ambalaje.

Raportul releva, totodata, ca, prin sistemul de colectare separata a deseurilor de ambalaje realizat si investitiile substantiale ale industriei in dezvoltarea acestuia, organizatia sustine aproximativ 20% din piata muncii din Romania in domeniul gestiunii deseurilor, echivalent cu crearea a 6.600 de locuri de munca in 2011, pentru ca, in 2012, numarul acestora sa se majoreze cu 30%, pana la 9.450, potrivit ultimului raport de cercetare „Reciclarea deseurilor, o piata emergenta”, realizat in anul 2011 de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje.

La nivel national, romanii colecteaza separat de 50 de ori mai mult decat acum opt ani, iar aproximativ 45% din populatia Romaniei (circa 9 milioane de persoane) are acces acum la serviciul pus la dispozitie de organizatia de mediu.

In acelasi timp, 100.000 de elevi (peste 10% din invatamantul primar din Romania) au aflat despre colectarea separata a deseurilor de ambalaje prin intermediul programelor educationale desfasurate de organizatie, precum Laboratorul Verde al Reciclarii, ECOlimpiada si a manualului „Invatam sa reciclam ambalajele”.

Statistica mentioneaza ca, in ultimii zece ani, au fost reciclate 2,6 de milioane de tone de deseuri de ambalaje, din care 1,1 milioane de tone au fost hartie-carton, peste 560.000 de tone de plastic si aproximativ 500.000 de tone de sticla.

La nivel european se prefigureaza cresterea pana la 70 — 80% a obligatiilor de reciclare globale, incepand cu anul 2020. In prezent, Romania are obligatii anuale de reciclare si valorificare pe fluxuri de deseuri: ambalaje, DEEE-uri, baterii, uleiuri, anvelope etc. Obligatiile de reciclare pentru fluxul de ambalaje si deseuri revin, in acest moment, industriei, prin producatorii si importatorii de bunuri ambalate, si autoritatilor locale.

Pe de alta parte, tara noastra nu are tinte anuale pentru deseul municipal (deseul generat in gospodarii), principala obligatie legislativa in acest sens fiind, pentru anul 2020, de reciclare a 50% din deseul municipal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *