Tehnologia moderna, folosita pentru a cerceta Antarctica

Schimbarile climatice transforma gheata din regiunea Antarctica intr-unul din cele mai periculoase lucruri, intrucat cea mai mica crestere a nivelului apelor ar putea afecta numeroase orase mari precum New York sau Beijing.Antartica

Pentru a vedea ce se poate face in acest sens, cercetatorii testeaza diferite tehnologii – radare prin satelit, lasere, roboti submarini, cercetari sub gheata – pentru a putea intelege riscurile ce vor aparea pe parcurs.

„Este de ajuns sa avem cativa metri in plus de apa pentru ca geografia planetei noastre sa se schimbe. Groenlanda si Antarctica sunt doua zone cu gheata ce ar putea avea implicatii serioase in cresterea nivelului marilor”, a declarat Rajendra Pachauri, seful Grupului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice din cadrul Natiunilor Unite, citat de Reuters.

In timp ce in regiunea Antarctica exista atata gheata incat sa creasca nivelul apei marilor cu 57 de metri, gheata din Groenlanda ar ridica nivelul cu numai 7 metri.

Specialistii sunt preocupati de regiunile in care gheata se intalneste cu apele mai calde din oceanele sudice. Apele calde pot topi ghetarii la margini si, astfel, se pot desprinde bucati de gheata in larg. Pana acum, circa zece calote glaciare s-au lovit de Peninsula Antarctica in ultimii 50 de ani.

Studii recente arata ca exista o tendinta de incalzire a temperaturii in zona Antarctica, insa temperatura medie se pastreaza inca la -50 de grade Celsius.

De asemenea, s-a mai descoperit ca in urma cu 120.000 de ani temperaturile erau mai ridicate decat acum, iar nivelul marilor era cu patru metri mai mare.

„Trebuie sa aflam de unde provine cantitatea in plus”, a declarat David Vaughan, glaciolog la British Antarctic Survey (BAS), care a explicat ca ar putea afla acest lucru daca ar sapa in gheata pana la circa 3 kilometri grosime.

In cazul in care gheata s-a topit in acea perioada, atunci este cazul sa se traga un semnal de alarma privind riscul cresterii nivelului marilor.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *