Temperatura ar putea creste cu 5 grade Celsius in unele zone ale Australiei, care ar putea deveni cu 80% mai uscate pana in 2070. Acest scenariu devine posibil daca emisiile cu efect de sera de la nivel global nu sunt reduse substantial, informeaza AP.
Un raport realizat de Biroul de Meteorologie din Australia, in colaborare cu CSIRO prevede cantitati scazute de precipitatii, perioade de seceta prelungite si mai multe zile caniculare in Australia, numita de locuitori drept „tara arsa de soare”. Penny Whetton, specialist pe probleme de clima din cadrul CSIRO, a declarat ca temperaturile medii din Australia vor creste deja cu 1 grad Celsius pana in 2030, din cauza cantitatii de bioxid de carbon emise in trecut. Aceasta cifra ar putea creste cu pana la 5 grade Celsius pana in 2070, daca emisiile nu se reduc in mod radical la nivel global.
Cantitatea de precipitatii cazute in Australia, cel mai uscat continent locuit, ar putea scadea cu pana la 30% pana in 2070. In acest caz, continentul ar avea parte de perioade mai lungi de seceta, intrerupte de ploi torentiale bruste si intense, dar de scurta durata, a mai spus Whetton.
In cazul cel mai rau, orasul australian Darwin, situat in nordul continentului, s-ar putea confrunta chiar si cu 230 de zile pe an cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius, fata de doar 11 zile in prezent. Raportul mai mentioneaza ca zona de sud-vest a Australiei, una dintre principalele regiuni producatoare de vin, va deveni mai fierbinte si mai uscata in deceniile urmatoare si va avea parte de perioade de seceta mai lungi cu pana la 80%.
Pe de alta parte, acelasi raport prevede o crestere a cantitatii de precipitatii in nordul tropical al tarii, unde se gaseste Parcul National Kadaku, aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Whetton a declarat ca „unele modificari in clima Australiei sunt fara indoiala inevitabile, asa ca va trebui sa ne adaptam acestui impact. Cu toate acestea, daca pe viitor, de-a lungul acestui secol, vom reusi sa ne reducem nivelul emisiilor cu efect de sera, vom putea sa reducem astfel si riscul aparitiei temperaturilor mai ridicate”.
Scott Power, co-autor al raportului, a infirmat criticile potrivit carora astfel de variatii pe termen lung fac parte din ciclul climatic normal. El a declarat ca oamenii de stiinta sunt „mai siguri ca oricand” ca activitatea omului este in mare parte responsabila de incalzirea globala. ” Da, exista posibilitatea unei intregi serii de modificari ale vremii, provocate de cauze naturale, dar modificarile pe care le-am vazut in ultimii 50 si ceva de ani au fost in mod predominant cauzate de cresterea emisiilor cu efect de sera provocata de om „, a declarat Powers.
Sursa: Green Report