Terenul de la Colorom – otrava din inima Codlei

  Terenul de la Colorom – otrava din inima Codlei

  Terenul de aproape 50 de hectare unde exista pana in urma cu cativa ani halele de productie ale fostului combinat chimic Colorom a intrat in vizorul prefectului Mihai Mohaci, care a solicitat atat Agentiei pentru Protectia Mediului Brasov, cat si Garzii de Mediu Brasov un control amanuntit cu privire la ecologizarea terenului dupa demolarea vechilor hale.

  Se pare ca lucrurile nu au fost finalizate asa cum trebuie, iar acest lucru reiese dintr-un raport pe care l-am primit de la fosta conducere a Garzii de Mediu. Daca masurile impuse de autoritati nu au fost indeplinite, doar s-au astupat niste gropi cu pamant, in loc sa fie ecologizat terenul contaminat, vom lua masuri drastice, a precizat prefectul Mihai Mohaci.

  Reamintim ca activele fostei societati specializate in fabricarea de coloranti si hartie heliografica au fost cumparate de omul de afaceri Maor Zinger, in primavara lui 2007, cu 7,5 milioane euro, la licitatia organizata de lichidatorul judiciar. Acesta a achizitionat toate activele fostei fabrici de coloranti, incluzand un teren de 44,8 hectare, o statie de epurare microbiologica si un baraj de captare a apei din Zarnesti.

  Pe terenul respectiv, Zinger intentiona sa construiasca un ansamblu rezidential, cladiri de birouri sli mall-uri. Uzina a fost rasa din temelii, iar terenul a ramas parloaga de mai multi ani, insa demolarea presupunea si ecologizarea solului care era contaminat, tinand cont ca acolo a functionat un combinat chimic.Potrivit unei expertize realizate inaintea lichidarii societatii, doar ecologizarea terenului facuta la standardele impuse de normele europene ar fi costat aproximativ 2 milioane de euro.

  La un an de la cumpararea activcelor Colorom prin firma Atlanta House, Zinger – partener de afaceri al familiei George Scripcaru in afacerea Eliana Mall, i-a vandut terenul firmei Avasca Real Estate SRL, al carei patron este un elvetian, Sommer Arthur Mayer, si el implicat cu timp in urma in afacerea Eliana Mall.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *